• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Министърът на отбраната: Изпращаме оръжия в топ 3 от исканията на Украйна

Министърът на отбраната: Изпращаме оръжия в топ 3 от исканията на Украйна

/КРОСС/ Изпратените оръжия няма да компрометират способностите на българската армия. Това, което изпращаме, е в топ три на исканията на Украйна – ракетни системи С300, изтребители МиГ-29 и Су-25 не изпращаме. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Въоръжението е основно за сухопътните войски и е съгласувано с украинската страна. „Колегите от Украйна ще останат доволни. Няма смисъл от шум в системата. Подготвихме доклад. Изпратихме два списъка с въоръжение – един за предоставеното въоръжение за Украйна и един за въоръжението, което ще се използва за тренировъчната мисия EUMAM“, обясни министърът.

Ремонт на тежко въоръжение от Украйна не е извършван, тъй като няма постъпила заявка от украинска страна, въпреки сключените договорености между „ТЕРЕМ Холдинг“ и украинската страна. „Това беше неразумно решение на Народното събрание. Една отказала тежка техника трудно би стигнала до България“, коментира той.

Стоянов уточни, че е възможно първите изтребители F-16 да са готови през 2024 година, но това не е потвърдено. Проблемно се оказва обучението на пилотите.

„По договор 14 пилоти трябва да бъдат обучени, но до 2025 година ще имаме обучени само двама. Ще ни е проблемно и невъзможно тогава да носим бойно дежурство“, посочи той.

Според него пилотите ни няма да имат нальот на F-16 Блок 70.

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг.

„Изпратихме 4 писма – до САЩ, Израел, Франция и Швеция. Вече са проведени работни срещи с Франция и Швеция, а следващата седмица очакваме и с Израел. Нямаме подадени оферти. Имах среща с посланика на САЩ, където поставих въпроса – отговорът бе, че в момента нямат възможност към момента, но обмислят варианти. Аз нямам претенции дали е нов или стар самолетът, претенциите са да имат 1000 часа, които да бъдат осигурени годишно на българските авиатори“, коментира Димитър Стоянов.

България решава сама проблемите по границата си, въпреки че охранява граница на ЕС. „Нашата граница е охранявана, прави се всичко възможно, но натискът е невероятен, беше четири пъти по-голям в сравнение с предишни години“, заяви той.

200 души са военните по границата в момента, като при заявка от страна на МВР Министерство на отбраната е готово да увеличи капацитета на служителите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.