• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Явор Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

Явор Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

/КРОСС/  В предаването „Още от деня“ по БНТ Явор Гечев каза, че и да искат, не могат да наложат таван на цените.

Той отчете голям натиск на пазара върху българските земеделски производители. “Септември българската държава изрази позиция, че сме солидарни с Украйна, но сметката, която плащат земеделските ни производители, е много голяма. Коридорите, които се гласуваха, позволяват безпрепятствено всички земеделски стоки от Украйна да преминават. Стига се до пренасищане. Зърнените култури, земеделските култури се жънат, прибират един път на година, но се продават и  съхраняват 12 месеца”, добави министърът.

Гечев припомни, че България е една от трите държави, които ще получат парична компенсация от Европейската комисия заради големия внос на зърно от Украйна. Размерът ѝ е 16,65 милиона евро. “Те ще са пряко за засегнатите в бранша. Знаем количествата пшеница, които се съхраняват. Тепърва ще се изчислява размерът на компенсации, но субсидията все още не е реално отпусната”, отбеляза Гечев.

По думите му, има проблем и с вноса на яйца от Украйна. “Наблюдава се внос и от Македония, макар че от Украйна съответните продукти влизат като от ЕС. След среща с българските животновъди анализираме, че покрай Великден заради хранителните навици влиза голямо количество агнешко и яйца. Традиционният контрол няма да е достатъчен, той ще е засилен. Ще има допълнителни изисквания. Партидата няма да излиза на пазара, преди да излязат резултати от пробите. Правителството доказа, че вземе мерки срещу спекулативния ръст на цените. Започнахме с изсветляване на проблема, започнахме проверки. Казахме ценообразуването и редица неща като информационна кампания. И да искаме, не можем да наложим таван на цените. Има много голяма разлика между таван на надценката и таван на цените”, коментира още министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.