• 05 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7990
  •  GBP / BGN 2.2997
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Унгария ще иска повече руски газ, заяви Орбан

Унгария ще иска повече руски газ, заяви Орбан

/КРОСС/ Унгария ще се опита да увеличи количеството газ, което получава от Русия, при преговори с руския президент Владимир Путин следващата седмица, каза унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Унгария, която е членка на ЕС и НАТО, договори ново дългосрочно споразумение за доставка на газ с руската компания "Газпром" през август.

Орбан отхвърля призивите на обединената опозиция в Унгария да отмени предвиденото си за вторник посещение в Москва в момент на напрегнато противопоставяне между Русия и Запада заради Украйна.

"Бих искал да увелича количеството на доставяния газ . . . от равнищата, договорени в руско-унгарското газово споразумение", каза Орбан по Унгарското радио.

Договорът, който е за 15 години и предвижда доставки в размер на 4,5 милиарда кубически метра газ годишно за Унгария по маршрути, избягващи Украйна, влезе в сила през октомври с възможност за промяна на купуваните количества след 10 години.

Унгарският външен министър Петер Сиярто каза на брифинг, че е предложил на руския вицепремиер Александър Новак да бъдат увеличени годишните руски газови доставки през Сърбия с 1 милиард кубически метра и Орбан възнамерява да обсъди това с Путин във вторник.

Орбан заяви, че възнамерява също така да обсъди с Путин европейската сигурност, като добави, че Унгария е заинтересована от мирно уреждане на противопоставянето заради Украйна.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ето това е истинския държавник в държава, която има национален интерес на първо място - суверенитет.

29.01.2022 17:40:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.