• 13 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8361
 •  GBP / BGN 2.2896
 •  CHF / BGN 2.0130
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Присъединяване на Тараклийския университет в Молдова като филиал към Русенския университет

Присъединяване на Тараклийския университет в Молдова като филиал към Русенския университет

/КРОСС/ На 28 ноември 2023 г. се състоя видеоконференция между ръководството на Русенския университет, представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи и посолството на България в Кишинев, Молдова. Основна тема на срещата, ръководена от заместник-министъра на образованието и науката проф. Генка Петрова, беше предстоящото подписване на споразумението между правителствата на България и Молдова за присъединяване на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак" (ТДУ) към структурата на Русенския университет. В срещата се включиха експерти на МОН от отделите „Висше образование", „Държавна собственост", правен, финансов и международни отношения, както и представителите на Посолството на България в Кишинев г-н Красимир Андреев и г-н Ламбов. Новият посланик на България в Молдова Н.Пр. Мая Добрева също е активно ангажирана с подготовката на текста за споразумението.

На срещата бяха обсъдени важни аспекти на бъдещето сътрудничество между двете учебни заведения, включително академични и административни детайли.

Ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев потвърди готовността за акта на присъединяване, като посочи, че русенското висше училище ще предложи 3 специалности за обучение на нашите сънародници от Тараклийски и Болградски район. Те са: Бизнес мениджмънт, Земеделска и транспортна техника и Компютърни науки. Изборът на тези програми е изцяло съобразен с потребностите от специалисти в местата, населявани от повече от 40000 наши сънародници.

Очаква се в края на януари 2024 г. правителствата на България и Молдова официално подпишат споразумението за присъединяване на Тараклийския държавен университет към структурата на Русенски университет „Ангел Кънчев".

Припомняме, че на 1 ноември 2023 г., в Деня на народните будители, правителството на Молдова взе решение за присъединяването на Тараклийския университет към структурата на Русенски университет „Ангел Кънчев". Тази дългоочаквана новина стана факт по време на посещението на вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова в Молдова и е резултат от договореностите между президентите на двете страни Мая Санду и Румен Радев през октомври 2022 г.

Русенският университет подкрепя развитието на Тараклийския държавен университет още от периода на неговото създаване през 2004., като осигурява методическа помощ и информационни ресурси. През 2016 г. Академичният съвет на университета взе решение за присъединяване на ТДУ като филиал в структурата на русенското висше училище и одобрява ежегодни планове за съвместна работа. Ангажираността на университета със съхраняването на българските общности в Молдова и Украйна намира отражение в Политиката за развитие на Русенския университет, както и в специално разработената програма за работа с българските общности в чужбина.

Университетът поддържа активна връзка с ръководството на Тараклийския район в Молдова и се включва в множество инициативи на нашите сънародници - фолклорни фестивали, изложения на земеделски производители, олимпиади по български език и други. Ежегодно в Русенския университет се провеждат лингвистични практики и квалификационни курсове за ученици, студенти и преподаватели от Тараклийски и други райони в Молдова по ПМС 103/1993, като през такива обучения са преминали повече от 300 наши сънародници. От 2022 г. университетът осъществява и дългосрочна мобилност на студенти от ТДУ по програма Еразъм+. През последните няколко години Русенският университет участва със свои представители в работни групи на Министерството на образованието и науката, чиято дейност е свързана със статута на ТДУ и с усилията на българската държава за съхраняване на духовното средище на българите в Молдова и Украйна.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.