• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Рябков: Доставката на оръжия с обеднен уран от САЩ за Украйна е "престъпно деяние"

Рябков: Доставката на оръжия с обеднен уран от САЩ за Украйна е "престъпно деяние"

/КРОСС/ Доставката на оръжия с обеднен уран от САЩ за Украйна е "престъпно деяние". Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

Вчера Пентагонът обяви нов помощен пакет на стойност до 175 милиона долара за Украйна, който ще включва и боеприпаси с обеднен уран за американските танкове "Ейбрамс".

Обедненият уран е страничен продукт от обогатяването на уран и се използва за боеприпаси, тъй като изключително голямата му плътност позволява на снарядите лесно да пробиват бронирани повърхности. Според критиците поглъщането или вдишването на прах от обеднен уран крие опасни рискове за здравето, включително може да причини рак и вродени дефекти.

"Това не е просто стъпка на ескалация, а отражение на възмутителното пренебрежение от страна на Вашингтон към екологичните последици от използването на този вид боеприпаси в зона на бойни действия. Това всъщност е престъпно деяние, не мога да му дам друга оценка", изтъкна Рябков.

Той повтори предишни предупреждения на Русия за риска от ядрена война поради "натиска" на Запада върху Москва.

"Сега този натиск поддържа опасен баланс на ръба на директния въоръжен конфликт между ядрените сили", заяви Рябков.

Русия отдавна обвинява Запада, че използва Украйна за водене на прокси война, целяща да нанесе "стратегическо поражение" на Москва. Съединените щати и техните съюзници пък твърдят, че въоръжават Украйна, за да е способна тя да се отбранява срещу нашествието на руските сили и да си върне територията, окупирана от Москва в хода на 18-месечната война.

Рябков посочи и че разполагането на тактически ядрени оръжия от Русия в Беларус върви по график.

"Финализирани са няколко етапа по отношение на създаването на подходяща инфраструктура и преоборудване на съответните превозвачи. Тази работа продължава", отчете той.

Москва обяви разполагането на ядрени оръжия на територията на своята съседка и близък съюзник по-рано тази година, като го нарече възпиращ фактор за Запада.

В средата на юни се появи информация, че САЩ обмислят изпращането на боеприпаси с обеднен уран на Украйна.

Въпреки че по-рано тази година и Великобритания изпрати такъв тип боеприпаси на Киев, това ще бъде първата подобна доставка от САЩ.

Този ход идва след по-ранно решение на администрацията на президента Джо Байдън да предостави касетъчни боеприпаси на Украйна въпреки опасенията относно опасностите, които тези оръжия представляват за цивилните.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Долния анонимко първо сравни колко войни са водили краварите и то не на своя територия и колко ватниците след ВСВ и тогава се пеняви. Или едните са хуманитарни, а другите терористични.

07.09.2023 14:58:13

Анонимен

А вие които пускахте фосфорни бомби, които бомбардирате болници, училища и пазари сте светци ли? Мръсни варвари сте вие ватниците...

07.09.2023 14:06:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.