• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Магистрати скочиха срещу закриването на Специализирания съд

Магистрати скочиха срещу закриването на Специализирания съд

/КРОСС/ Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев заяви, че депутатите искат да закрият работещи съдебни органи. В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Ушев коментира, че никой не е поискал становище по предложените промени в НПК и Закона за съдебната власт, както от нарочените за закриване Специализирани съдилища, така и от правосъдното министерство и Висшия съдебен съвет.

Над 2200 осъдени и над 400 оправдани е кратката статистика за дейността на Специализираните съдилища за 10 години. Според председателя на Специализирания наказателен съд зад тези цифри стоят едни от най-сложните дела не само заради големият обем доказателства, които се съдържат в съдебните папки.

"Заради една усложнена фактология на предложеното за разглеждане и преценка престъпление. Често зад едно престъпление се крият над сто деяния. Всяко едно от тези деяния трябва да се подложи на обсъждане в съдебното следствие. Държавното обвинение да се опита да го докаже", каза Мариета Райкова, председател на Специализирания наказателен съд.

"Доказването по тези престъпления е трудно, принципно е трудно. А какво остава, когато те се разглеждат в районите по места, където всички се познават", каза от своя страна Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

Според Георги Ушев нямат никакви основания в твърденията, че специализираните съдилища са неефективни и изпълняват поръчки на силните на деня

"Всъщност ВКС, който е третата инстанция по делата, които разглеждаме е достатъчно взискателен към нашите актове и въпреки това, ако се проследи статистиката през годините е видно, че в голямата си част, над 2/3 от актовете ни се потвърждават от Върховната инстанция. А когато се изменят, те се изменят заради обстоятелства, които не рефлектират на наказателната отговорност на лицата. Няма нито един отменен наш акт заради това, че не сме спазили принципите на обективност и безпристрастност", каза Георги Ушев.

Според Ушев и европейските партньори са отчели добрата работа на специализираното правосъдие.

"В редица доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, констатациите по отношение на нашата работа са изцяло положителни", допълни Ушев.

Райкова и Ушев твърдят още, че ако законът бъде приет 250 дела с 1200 подсъдими, които в момента се гледат в двете съдилища, ще трябва за започнат отначало.

"Държа да подчертая, заради определени казуси, които се разглеждат в тези съдилища, чието решаване в една или друга посока очевидно се явява много важно за определени кръгове в държавата ни", каза Ушев.

Съдиите от специализираните съдилища, заедно с колегите си прокурори са изпратили своите позиции както до парламента и президента, така и до всички европейски институции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

В подкрепа на Специализираната прокуратура - да се самосезира по случая Мата Хари.

06.05.2021 21:30:50

Анонимен

На български народ не го касае този съд това е за крадците на милиони

06.05.2021 15:04:40

Анонимен

На български народ не го касае този съд това е за крадците на милиони

06.05.2021 15:04:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.