• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Какво може да включва договора за кредит на вноски?

Какво може да включва договора за кредит на вноски?

/КРОСС/ Отивайки в офис за бърз кредит или кандидатствайки онлайн, всеки клиент знае, че ако иска да получи заем, трябва да подпише договор. Тази правна стъпка е нужна, за да може да се узакони отпускането на желаното финансиране. Много хора обаче изпитват леко неудобство при мисълта, че ще трябва да подпишат нещо, което най-често не разбират, написано е по сложен начин и е дълго 5-10 страници. Заради това ние от Minizaem.bg, решихме да обърнем внимание какво трябва да включва един договор за кредит на вноски.

И при онлайн кредитите се подписва договор
Да кандидатстваш за пари по интернет и да ти ги преведат по сметката, не е нещо необичайно днес. Повечето хора обаче изобщо не помислят за факта, че ще трябва да подпишат и договор преди да получат сумата. А това е наложително, защото става въпрос за правни отношения. Договорите за кредити на вноски, когато се кандидатства за бързи онлайн кредити, се подписват дистанционно.

Общите условия и договорите са две различни неща
Макар двете неща да си приличат, те са административно различни. Общите условия са правилата, под които фирмата кредитор отпуска заема. Общите условия може да са различни за различните видове заеми. Освен това, ако между Общите условия и договорът има различия, те трябва да бъдат уточнени в допълнителни заявления. Ако трябва да се даде приоритет на документите - с най-голяма тежест е договорът, след това са допълнителните заявление и чак на последно място са Общите условия.

Друга разлика между договорите и Общите условия е, че с тях, клиентът трябва да се съгласи, докато договорът се подписва. Онлайн това е ясно диференцирано, защото съгласявайки се с Общите условия, от клиентът се очаква просто да отметне тикче, че е съгласен, докато подписването дистанционно вече е доста по-сериозна стъпка.

Какво е заявление за обработка на лични данни?
Като всяка кредитна институция, така и фирмите за бързи кредити трябва да знаят на кого отпускат заем. Няма как да не изискват някакви лични документи. Онлайн се кандидатства за бърз кредит на вноски и се пращат снимки на личната карта - от двете ѝ страни. Личната карта, имената, егн-то - всички тези неща са лични данни. Според българското законодателство, клиентите трябва да се съгласят, че фирмата кредитор ще им съхранява данните. При евентуален проблем отговорността пада изцяло върху фирмата кредитор. Това съгласяване с обработката и съхранението на личните данни също се случва онлайн с отметка тикче.

Тази стъпка най-често се прави преди клиентът да си е въвел личните данни. След това, той може да попълни формулярът за кандидатстване, в който трябва да има полета за имена, номер на лична карта, егн, както и за контакт. Тук е и мястото където клиентът трябва да отбележи за каква сума кандидатства и какъв период.


Формулярът за кандидатстване не е договор
Какво дадено лице е въвело в този формуляр е изцяло отговорност на лицето. Ако тези неща се различават от истината, то носи юридическа отговорност.

Договорът за кредит на вноски
Българското законодателство задължава всички договори за кредити на вноски да бъдат съобразени със Закона за потребителски кредит, Закон за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние. Договорът урежда всички права и задължения на двете страни. Задълженията на кредитора са да осигури сумата в отбелязания размер и спрямо уговорените условия, освен това той трябва да отразява всички направени плащания от длъжника, както и да осигури пълна информация за заема. Правата на кредитора да изисква плащанията на вноските, да изисква документи, да прехвърли правата си на договора върху трето лице, както и да бъде уведомен, ако лицето има проблем с изплащането на вноските.

Длъжникът има задължението да погасява редовно вноските си и да поема допълнително възникналите разходи, ако не погасява редовно вноските, освен това има задължението и да уведомява фирмата кредитор, ако има затруднения, които да му попречат да е лоялен към дължимата сума. Длъжникът има правото да погаси кредита си предсрочно и да се откаже от договора в срок от 2 седмици.
Освен правата и задълженията в договора се уреждат и събиранията на вземанията, начините за прекратяване на договора, допълнителните непредвидени случаи, разпоредби, образуването на годишния процент на разходите, както и цялостният процес по усвояването и изплащането на заема.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.