• 21 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Развитието на изкуствения интелект е тясно свързано с облачните технологии

Развитието на изкуствения интелект е тясно свързано с облачните технологии
Сегментът на cloud - услугите се развива изключително успешно през 2023 г. и българският център за данни Датикум е част от тази тенденция

/КРОСС/ Макар през тази година вниманието на технологичната общност да е насочено преди всичко към изкуствения интелект, всъщност водещата технология, която обезпечава тази промяна, си остават облачните услуги. „Изкуственият интелект и машинното обучение се използват широко в облачните изчисления. Обработката на данни и Business Intelligence изискват голяма изчислителна мощност и капацитет за съхранение. От една страна доста компании имат възможности за изграждане на собствена инфраструктура за изкуствен интелект, но от гледна точка на управление на разходите, използването на IaaS/PaaS/SaaS е по-рентабилно дългосрочно" - посочва Георги Цеков, Изпълнителен директор на българския център за данни „Датикум", който е част от „Сирма Груп Холдинг".

„Датикум" отчита изключително успешно първо полугодие на 2023 г. и продължава да покачва нивото на приходите си над нивата от преди обявяване на пандемията. Компанията отчита над 27% ръст на нетната печалба към края на първото полугодие на 2023 година. Тя е спечелила и няколко значими нови клиента за този период - спедиторска компания в Румъния, верига за хранителни стоки в Североизточна България и технологичен стартъп.

„Търсенето на облачните услуги надминава очакванията ни и така успяваме да компенсираме спада в търсенето на услугите по колокация и наем на хардуер. Ключово за развитието ни се оказа това, че въпреки кризата „Датикум" продължи да инвестира в надграждане и подобряване на облачната инфраструктура и в дейта центъра като цяло, с цел да предоставя още по-качествени услуги на клиентите си" - добавя Георги Цеков.

Българският център за данни вече се е наложил на международния пазар с множество големи клиенти от различни страни. Неговите резултати идват на фона на изключително успешна година за сегмента на облачните услуги като цяло. Данните от редица доклади и проучвания показват увереността на компаниите, че внедряването на най-добрите комбинации от облачни услуги и други иновативни технологии, води до повишаване ефективността на техните процеси и операции. Според проучвания на глобални анализаторски компании, разходите на крайните потребители за публични облачни услуги в световен мащаб се очаква да нараснат с над 20%, което е повече от предходните прогнози за ръст в сектора.

Една интересна и бързо - развиваща се тенденция в този сегмент е навлизането на облачни услуги без програмиране или с малко програмиране (т.нар. low code / no code). Този тип платформи вече са зрели продукти. Те са предназначени да улесняват използването на специфичните за дадена функция инструменти, за моделирането на бизнес процеси, предоставяйки възможност на по-широк кръг от бизнес служители да създават собствени процеси за автоматизация и да нови софтуерни приложения. Така екипите успяват да увеличават организационния капацитет, без да е необходимо разработване или пък с минимално създаване на код. Такива са например усъвършенстваните инструменти за изграждане на уебсайтове, създаване на уеб приложения и проектиране на всякакъв вид цифрови решения, от които организациите се нуждаят.

Индустриалните облачни платформи са друга динамична тенденция в този сектор. Става въпрос за специфични за дадена индустрия платформи, които в общия случай се базират на публични облачни услуги и създават по-гъвкави начини за управление на данните и работните натоварвания, ускорявайки същевременно въвеждането на промени в процесите и стандартите спрямо бизнес моделите, в съответствията или други нужди на сегмента.

Бързо развитие отчита и сегментът „всичко като услуга" (XaaS), при който организациите използват широк набор от услуги и приложения онлайн. Това води до гъвкаво мащабиране и до най-целесъобразното управление на разходите, прехвърляйки много от тях от капиталови инвестиции към оперативни разходи. По време на пандемията този подход помогна на предприятията да повишат оперативната си ефективност и да подобрят удовлетвореността на клиентите. XaaS е една от водещите тенденции в областта на изчислителните облаци, която се наблюдава през 2023 г. и очакванията са секторът да се доближи до утрояване на продажбите си до 2028 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.