• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу Югославия (Видео)

Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу Югославия (Видео)

/КРОСС/ На днешната дата преди 23 години НАТО отбеляза 50-годишнината от създаването си като бомбардира суверенна Югославия без мандат от ООН и без последвали санкции.

Въздушните удари срещу остатъчна Югославия от страна на НАТО са военна операция, извършена от 11 държави-членки на НАТО срещу Съюзна република Югославия по време на войната в Косово. Ударите започват на 24 март 1999 и са прекратени на 11 юни 1999 г. Кодовото название на офанзивата е операция „Съюзна сила", а в американския щаб тя е известна като операция „Благородна наковалня". Въздушните удари като военна тактика се различават съществено от стратегическите бомбардировки от времето но Втората световна война.

За първите четири часа са изстреляни над 100 ракети от самолети „F 16" и „F 117 stelt", а други 40 са направлявани от спътници и също поразяват цели в Югославия. Поразени са летища, мостове, училища, болници и гъсто населени квартали. Сърбите стояха на мостовете с окачени мишени с надпис "Аз съм сърбин, убийте ме".

Точният брой на жертвите в тази операция е неизвестен. Според оценките на сръбските власти по време на бомбардировките са загинали около 2500 човека, сред които и 89 деца. Безследно изчезналите също са около 2000. Ранени са били 12 500 човека. Материалните щети от нападението според различни данни се оценява от 30 до 100 милиарда долара.

Използваните бомби са с обеднен уран, като освен разрушенията и човешките жертви, за десетилетие напред е замърсена почвата и водата. И днес голям процент от смъртността в Сърбия, както и в нашите погранични райони се дължи на ракови заболявания причинени от обеднения уран.

Видео:

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъпчо, Милошевич беше посмъртно оправдан в Хага, така че не пиши евроатлантически фрази, че ставаш смешен и за врабчетата. Относно агресора няма и капка съмнение - сатаНато и Империята на лъжите и войните - САЩ!

24.03.2022 17:03:32

Анонимен

Господ прибра основният виновник за войната много одавна, Милошевич и неговата политика срещу всички народи от бивша Югославия доведоха до този резултат, глупака Милошевич, самовлюбения лумпен, който реши че сърбите са нещо повече от хървати или босненци, който трепеше наред мирно население, който не се съобрази с всички предупреждения, получи заслужен урок, късия социопат от Русия е тръгнал по неговия път и ще постигне същия резултат....Точно защото господ вижда и не прощава на варварите...

24.03.2022 16:01:52

Анонимен

Какво божие съвпадение. Господ не забрави и прибра основният виновник, по чието настояване бе нападната бивша Югославия, тогавашният държавен секретар Олбрайт.

24.03.2022 14:35:18

Анонимен

Ето кой всъщност е агресор!!!

24.03.2022 11:42:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.