• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Сто фирми с договори за „Южен поток”

Сто фирми с договори за „Южен поток”

/КРОСС/ Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода "Южен поток". Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред "Труд".
Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската "Стройтрансгаз". Това е станало поне две седмици преди 27 май, когато официално беше съобщено, че компанията в консорциум с 5 български фирми е избрана да строи тръбата у нас.
"Поискаха фирмите да са малки и средни и ние наредихме на регионалните директори на камарата в Северна България, където ще премине газопроводът, да изберат по поне 3 от всяка област. Основното изискване беше да имат годишен оборот под 3 млн. лв.", каза Бойков. Подизпълнителите ще правят основно изкопите за тръбата и ще осигуряват техника.
Бойков не можа да се сети на коя дата точно руската компания е поискала подизпълнители, но каза, че подборът на фирмите, подготовката на договорите и сключването им е отнело поне 3-4 седмици. По това време проектната компания "Южен поток България" не беше обявила официално избрала ли е строител на газопровода и кой. Това стана ясно два дни след евроизборите. Доста по-рано обаче имаше неофициална информация, че консорциумът около "Стройтрансгаз" печели поръчката за 3,5 млрд. лева.
Заради избора без обществена поръчка на компанията на Генадий Тимченко - близък до президента Владимир Путин и в списъка със санкции на САЩ заради кризата в Украйна, ЕК започна наказателна процедура срещу България. Американският посланик Марси Рийс предупреди, че САЩ биха могли да наложат санкции на български фирми, които имат бизнес със "Стройтрансгаз". Последва посещение на трима американски сенатори, след което премиерът Пламен Орешарски обяви, че е наредил "Южен поток" да бъде временно спрян.
Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред БНР, че ако спечели изборите договорът със строителя ще бъде прекратен


Подготвителната работа за изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на община Аврен продължава въпреки изявлението на премиера Пламен Орешарски, че замразява проекта. Става въпрос за укрепването на път край село Приселци, по който да минава техниката за строителството на компресорна станция "Варна" и приемния терминал "Паша дере". Работата е възложена от българо-руската проектна компания "Южен поток България".
"При мен никакъв документ не е пристигал, така че не виждам причина дейностите по селския път да бъдат преустановявани", обясни пред "Труд" кметът на Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ). Той добави, че пътят само се укрепва, не се асфалтира или строи.
"Жителите на общината ще го ползват после, така че имаме интерес да бъде завършен", допълни Манолов.
Междувременно шефът на пристанище Варна Божидар Чапаров заяви, че портът все още не е подписал договор за съхранение на тръбите за газопровода. Има само предварително споразумение. "Не знам какво ще се реши, но докато не подпишем контракт, няма да резервираме корабни места", обясни Чапаров. По предварителни данни първите доставки за газопровода трябва да са факт към края на юли.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.