• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

До 20 000 лв. могат да получат хората с увреждания за стартиране на собствен бизнес

До 20 000 лв. могат да получат хората с увреждания за стартиране на собствен бизнес

/КРОСС/ С до 20 000 лв. за инвестиционни разходи ще бъдат финансирани хората с увреждания, които имат желание да стартират самостоятелен бизнес. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да нямат учредено еднолично предприятие или да бъдат съдружници в друга фирма.

С отпуснатите средства те ще имат възможност да покрият разходи, свързани с учредяване на ново предприятие, строителни дейности, оборудване на разкритите работни места. Финансовата подкрепа може да се използва още за оборотен капитал и за кратък обучителен курс на собственика на предприятието. Проектните предложения трябва да бъдат изпратени до 16 август в Агенцията за хората с увреждания (АХУ).

АХУ ще подпомогне също проекти на специализирани предприятия и кооперации на хората с увреждания, чиято цел е стимулирането на заетостта на хората в специализирана среда. Чрез него ще се даде възможност за изграждане на онлайн платформа с уебсайт, която да популяризира услугите и продукцията на предприятията. По процедурата могат да бъдат отпуснати до 80 000 лв., а документи трябва да бъдат подадени до 26 август.

Агенцията обявява и конкурс за финансиране на проекти за изграждането на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти. Право на участие имат държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското законодателство и притежаващи или стопанисващи обектите. До 12 000 лв. могат да бъдат отпуснати за изграждане на рампи, пътеки за хора със зрителни увреждания, адаптиране на входовете или изходите на сградите, поставяне на сигнализации за хора със слухови или зрителни проблеми. За подобряването на вътрешната среда могат да бъдат отпуснати до 15 000 лв., а за изграждане на нови и преустройство на съществуващи асансьори или платформи до 50 000 лв. Предложенията трябва да бъдат изпратени до 14 септември.

Националната програма за заетост на хората с увреждания дава възможност и за финансиране до 10 000 лв. на работодателите за осигуряване на достъп до действащи или нови работни места за лица с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да им бъде отпусната за приспособяването на вече съществуващите работни места или за оборудването на нови такива. До 1000 лв. могат да се получат за придобиване на допълнителна квалификация или преквалификация на работник с увреждане. Документи се подават до 17 август.

Всички документи и условия за кандидатстване по проектите могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Има ли държавен орган, който да озапти алчните банкери, които, за да си осигурят заплати от десетки хиляди удържат не малка такса от финансовата помощ на инвалидите, които са освободени от държавна, а също така и месечна такса за обслужване на мижавите спестовни влогове за черни дни и погребение на пенсионерите, по които месеци наред няма никакво движение.

16.07.2021 16:20:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.