• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Обявиха нова природна забележителност - „Безденски извори“

Обявиха нова природна забележителност - „Безденски извори“

/КРОСС/ Заповед за обявяване на нова природна забележителност – „Безденски извори“, подписа министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Тя се намира се край село Безден, община Костинброд.

Мотивите на решението по Закона за защитените територии са опазване на карстовите извори като обект на неживата природа с естетична стойност и възможността за развитието на екологосъобразен туризъм. Предложението за обявяване на природната забележителност е на Асоциацията на парковете в България.

Новият обект на защита е с обща площ 161,736 дка в землището на село Безден и се вписва в регистъра на защитените територии на екоминистерството. Местността от години е място за туристически посещения, облагородено от общината. Обявяването ѝ за защитена ще подпомогне превръщането ѝ в една от големите туристически дестинации на територията на община Костинброд и ще допринесе за развитието на туризма в нея.

В границите на защитения обект се забраняват риболовът в Безденските извори, паленето на огън, сечта, както и замърсяването с отпадъци. Законът не допуска в тази територия търсене, проучване и добив на подземни богатства, строителство на пътища, намаляване на водния отток и промяна в хидрологичния режим на мочурището.

Глобата за нарушение на закона за физически лица е от 500 до 5000 лв., като за строителство може да стигне до 20 000 лева. Наказанията за юридически лица са от 1000 до 10 000 лв., а при установяване на строителна дейност – до 20 000 лева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.