• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Пощенска кутия за приказки подкрепи кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“

Пощенска кутия за приказки подкрепи кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“
Доц. Михаил Околийски, зам. министър на здравеопазването даде личен пример – и двете му дъщери са ваксинирани срещу HPV свързаните заболявания

/КРОСС/ Борбата срещу HPV свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика намери необичайна форма на подкрепа от Пощенска кутия за приказки с артистично четене в столичния Sofia Live Club.

Към информационната кампания „Защити бъдещето им!" на експертите от Коалиция HPV, се присъединиха актрисите Александра Сърчаджиева и Силвия Петкова, звездите на стендъп комедията Оля Малинова, д-р Мила Бобадова и Красимира Хаджииванова, поетесата Гери Турийска. Те прочетоха специално написани смешни и тъжни разкази за ирационалните страхове на българите от ваксините и споделиха опита си да бъдат майки, които правят най-доброто за децата си. Разказите бяха част и от кампанията „Виж сега, моето момиче", която подпомага творчески проекти на млади българки в образователната система. Автори на текстовете са Ралица Найденова, Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Гери Турийска и Оля Малинова.

„И ние припознахме кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!", която информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания - ваксината срещу HPV", заяви при откриването създателката на Пощенска кутия за приказки Гери Турийска.

Специални гости на събитието зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който дойде на събитието със съпругата си и двете си дъщери, вече ваксинирани срещу HPV и главният изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси .

„Тук съм, за да подкрепя всички вас в борбата срещу HPV", каза на ясен български г-н Майк Мориси.

„Хората питат кога ще се открие ваксина срещу рака? Само че вече има такава ваксина - тази срещу HPV, която предотвратява напълно няколко ракови заболявания, причинявани от човешкия папилома вирус. Благодарение на ваксината срещу HPV в Австралия ракът на маточната шийка е на път да бъде изкоренен, а в Западна Европа се среща рядко. В България знаем за тази ваксина, но въпреки това не ваксинираме децата си. Българинът не действа рационално, а емоционално. Довел съм двете си дъщери, които са ваксинирани срещу HPV, за да покажа, че няма нищо страшно, че и вие може да направите най-доброто за децата си, да ги защитите от тежки заболявания", заяви на откриването доц. Околийски.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова подчерта, че в България умишлено се насажда страх от ваксините. В резултат на това само от рака на маточната шийка, който е ваксинопредотвратим, всеки ден в България умират две жени. Д-р Бацелова обясни още защо са несъстоятелни най-популярните митове за ваксината срещу човешкия папилома вирус и какво прави 9-валентната ваксина толкова ефективна в предотвратяването на рака на маточната шийка и на други ракови заболявания, причинени от HPV. От септември тази ваксина в две дози е безплатна в България за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. А пропусналите да се ваксинират като деца може да го направят, като си закупят ваксината от аптека и я поставят в три дози (виж https://hpvinfo.bg/). Това се отнася и за жените, и за мъжете, защото мъжете също страдат от HPV свързаните заболявания, а и пренасят вируса. Д-р Бацелова каза с гордост, че си е поставила ваксината срещу HPV тази година, а след два месеца ще я постави и на дъщерите си, когато навършат 10 години.

Официална Фейсбук страница на Коалиция HPV: https://www.facebook.com/HPVcoalition


За допълнителна информация:

Елена Цонева-Папуджиева, PR Care - 0878 865077
Росяна Сотирова-Христова, PR Care - 0897 921690

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.