• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кардиолог: В България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания

Кардиолог: В България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания

/КРОСС/ В България жените по-често загиват от сърдечно-съдови заболявания. Това е световна тенденция. Това каза кардиологът д-р Светлин Цонев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му през последните години този факт е бил подценяван, считайки че женското сърце е по-здраво.

„Дължи се на самата еманципация и по-голямата натовареност на дамите. Според българска статистика жените в България, по последни данни, консумират наравно с мъжете алкохол, пушат повече от мъжкия пол. Стресът в ежедневието и в семейството е изключително голям. И той е една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания", каза още специалистът.

Има рискови фактори, които трябва да имаме предвид, отбеляза д-р Цонев. „Всеки един от нас трябва да си зададе въпроса дали в рода има хора, загинали в ранна възраст - 40, 50, 60 години, от инфаркт или инсулт. Ако има такива, е добре да се обърнат към личния си лекар или кардиолог, дори преди да имат оплаквания", призова той.

Симптомите, на които трябва да обърнем внимание, са главоболие, стягане в гърдите, поява на задух и умора. „Това са белези от една хипертония - високо кръвно налягане, което е един от големите рискови фактори и един от тихите сърдечно-съдови убийци. Ако хората знаят, че имат висок холестерол - да го следят. Стресът в ежедневието и в семейството е изключително голям и той е една от основните причини за сърдечносъдови заболявания", посочи кардиологът.

На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечно-съдово заболяване. В същото време, над 80% от тези инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. Затова и 27 популярни българки се включиха във фотоизложба с призив да пазим сърцето си.

„За да пазя сърцето си здраво, му давам движение. На второ място му давам чист въздух и красота. На трето място му давам вяра, надежда и любов с християнските ценности, в които вярвам", каза психологът Ани Владимирова.

Тя разкри, че когато при нея идват пациенти с тежки психологически проблеми, те имат много изявена психосоматика. „Оплакват се от сърцебиене, изпотяване, от повишена нервност. В такъв случай за нас е важно да разграничим симптомите", допълни Владимирова.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.