• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Китайски учени разработиха фотонен микрочип с приложение в изкуствения интелект

Китайски учени разработиха фотонен микрочип с приложение в изкуствения интелект

/КРОСС/ Екип от китайски учени е проектирал иновационен микрочип за изкуствен интелект (ИИ), базиран на фотониката вместо на традиционните електронни транзистори, съобщава Синхуа.

Новият чип проправя пътя на фотонните компютри и на ефективни приложения на ИИ в реалния свят. Фoтoнният кoмпютъp изпoлзвa cвeтлинa вмecтo eлeктpичecтвo пoдoбнo нa нaчинa, пo кoйтo oптичнитe кaбeли зaмeниxa мeднитe пpoвoдници в кoмпютъpнитe мpeжи. Cвeтлинaтa имa гoлям инфopмaциoнeн кaпaцитeт и мoжe дa пpexвъpля дaнни пo-бъpзo и пo-дaлeчe oт eлeктpичecтвoтo.

Бързото развитие на изкуствения интелект налага строги изисквания спрямо енергийна ефективност и скоростта на компютрите от следващо поколение. Фотонните компютри показват голям потенциал за постигане на превъзходни скорости на обработка и висока енергийна ефективност. Смята се, че това е компютърната парадигма от следващо поколение, която може да реши предизвикателствата пред ИИ по отношение на капацитета и потреблението на енергия.

В изследването, публикувано в петък в списание Science, се съобщава за широколентов фотонен чип, придружен от оптична компютърна архитектура, наречена „Тайчъ" (Taichi).

Разработена от изследователи от университета Цинхуа, „Тайчъ" може да решава усъвършенствани задачи на ИИ с голям компютърен капацитет и висока енергийна ефективност.

С помощта на широколентовия интерференционно-дифракционно-хибриден фотонен чип за изкуствен интелект мащабът на мрежата е ефективно увеличен до ниво милиарди неврони, което поддържа различни усъвършенствани задачи на AGI (Изкуствен общ интелект).

„Тайчъ" е постигнала висока точност при сложни задачи за класификация, като например дейтасет ImageNet със 100 категории и Omniglot с 1 623 категории. Според проучването новата архитектура е способна да изпълнява и задачи с висока степен на достоверност, като композиране на музика и генериране на стилизирани картини.

Освен това е реализирана енергийна ефективност от 160 тера-операции в секунда на ват, което е значително подобрение на ефективността в сравнение с настоящите фотонни интегрални схеми и два порядъка над традиционните чипове, казва Фан Лу от Университета Цинхуа, автор на научната публикация.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.