• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Екатерина Захариева: Българските граждани в чужбина могат да подават онлайн заявления за лични документи

Екатерина Захариева: Българските граждани в чужбина могат да подават онлайн заявления за лични документи

/КРОСС/ Интервю с Екатерина Захариева - вицепремиер, министър на външните работи

Водещ: Как ще гласуват българите в чужбина, как ще подменят личните си документи и разбира се докъде стигнаха преговорите с братска Македония? За това ще разговарям с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Наистина ли българите в чужбина ще могат по електронен път да сменят документите си? Признавам си на мен това ми звучи като виц - у нас нещо по електронен път да се случи и то толкова важно.

Екатерина Захариева: Ще могат да подават заявления за документи по електронен път и това наистина е така. Ако трябва да съм честна едно от най-големите, според мен, и важните неща, които ще бъдат и много видими за хората като потребители е административните реформи, които направихме. Въпреки че Министерство на външните работи не е от администрациите, които предоставят най-голям брой услуги. Де факто българските документи за самоличност, знаете че ние сме като фронт-офиса, посредника за подаване, това е изключително важно - предвид големите разстояния. Сега по времето на КОВИД още по-трудно става хората да се снабдяват. Знаете, че предложихме промени в Закона, удължиха се документите за самоличност, включително и сега заради изборите. Това, което заварихме, първо никъде не можеше да се плаща по електронен път, никъде, дори в София, не говоря за чужбина, не говоря за нашите консулски служби в чужбина. Плащаше се с таксова марка, аз помислих, че се шегуват наистина. Аз не мислех, че съществува този метод на плащане, наистина си мислех, че не съществува вече. Само, че се оказа че той е единственият. Така че вече имаме пост терминали, това стана още преди 4 г. почти навсякъде. Започнахме да мислим как да облекчим и да електронизираме услугите и в чужбина. След като изменихме закона и дадохме възможност с еднократно посещение, защото иначе трябваше да изменим Закона, работихме с МВР, за да изменим закона, за да може да се отиде само веднъж, защото знаете, че по закон трябва два пъти - лично да подадете заявлението и после лично да си получите документа. Изменихме закона, след което разработихме системата и около 2-3 месеца тя се тества преди да я пуснем.

Водещ: Как работи?

Екатерина Захариева: Засега добре. Даже вече има подали, тя днес на обяд се пусна официално вече за външни потребители. В началото разбира се имаше 2-3 месеца период на тестване. Има вече хора подали заявления за документ за самоличност. Оставили сме телефон, разбира се за връзка, т.е. ако има затруднения да може някой да ги информира, които хора, които са позвънили. Благодаря. Дано наистина да е успешно това и така върви.

Водещ: Говорим само за подаване на документи по електронен път?

Екатерина Захариева: Да, защото после трябва да отидат да си ги вземат лично. Ако не подадат заявлението по електронен път, а са го подали лично, след което могат да го получат по пощата. Т.е. нашата цел беше да сведем ходенето до консулска служба до един път, без един път няма как да стане, защото трябва да върнат стария документ така или иначе. Но, ако подадат по електронен път заявлението, след това могат да го вземат лично. Ако си го подадат лично, после могат да получат по пощата готовия документ.

Водещ: Един от най-важните въпроси, защото сме пред избори. Кажете, как ще гласуват българите в чужбина? Знаете основно се вълнуват хората от начина, по който ще се гласува във Великобритания поради драконовските противоепидемични мерки, които са взети там. Договорихте ли се, ще има ли допълнителни секции?

Екатерина Захариева: Ще гласуват като в България в условията на епидемия за съжаление.

Водещ: Няма забрана за затваряне на секции?

Екатерина Захариева: Няма. Получихме разрешение, знаете това беше един от най-често задаваните въпроси, предвид факта, че Великобритания е в пълен локдаун, де факто силно рестриктивни са мерките там. Те даже постоянно ги затягат в интерес на истината. Сега още повече затегнаха последната седмица мерките при влизане в страната. Освен тестът, който се иска така или иначе още от много месеци задължителен при влизане, сега се изисква и карантиниране 10 дни, през което време трябва да се направят два писиар теста, които са за сметка на хората, които влизат. Това важи за всички, не само за българите.

Водещ: Не само за тези страни, които са в червената зона, а за всички?

Екатерина Захариева: Аз поне изключения не съм чула да има. Това важи за всички, като тестовете се заплащат предварително. Т.е. вие заплащате тези два теста, които трябва да направите предварително, когато влизате във Великобритания, предварително, за да са сигурни вероятно те, че ще ги направите, след като сте ги платили, че няма да заобиколите това изискване. Така че в условията на пандемия, разбира се. Получихме разрешение за всички 35 секции, за максималния брой.

Водещ: Толкова, колкото са били на предните избори?

Екатерина Захариева: Те са по-малко, но знаете, че Великобритания не е вече член на ЕС и по нашия Изборен кодекс максимумът е 35, т.е. ние получих ме за максималния възможен позволен брой по закон. Като разбира се с условията, с които ни разрешават е да се спазват всички мерки, които има на територията на Великобритания. Това важи за всички държави в интерес на истината, от които сме получили потвърждение. Поискали сме повече секции за Германия отколкото на другите избори, там е малко по-различна процедурата, знаете че те /.../, трябва да получат съгласие от всяка една от провинциите. Но така или иначе засега, поне от моите контакти с нашите двама генерални консули и нашия посланик там, не останах с впечатлението, че те имат усещането, че няма да получим това съгласие. Още повече, че ние с много по-ранна дата сме дали конкретните адреси, на които ще бъдат разположени секциите - 40 секции в 35 града сме поискали в Германия. Добре се движи получаването на разрешителните. Има все още държави, от които очакваме.

Водещ: От кои?

Екатерина Захариева: Ще изброя, разбира се. Те са по-важни естествено за българските граждани. В Германия все още не сме получили окончателно, пак казвам нямаме притеснения, че няма да получим, просто там е малко по-бавна процедурата предвид съгласуването с всички провинции преди Министерство на вътрешните работи там да даде, това е техният компетентен орган, съгласие. Франция все още няма разрешение. Гърция също, но там имаме постоянен контакт и нямам притеснения, поне нашият посланик няма усещането, че ще имаме проблем. Разбира се нашите посланици са в контакт, това е тяхно задължение по закон, но и ние тук с техните посланици, така че правим наистина всичко възможно. Но подчертавам, много е важно, още веднъж ще призова, всеки път, когато ме поканят и имам възможност да го направя, много е важно българските общности там и съответно политическите партии, които ще имат /.../ просто да бъдат активни и не само да подават заявленията, но да бъдат и да се съгласят да бъдат членове на СИК. Неслучайно обясних в началото как се влиза във Великобритания. Т.е. ние, ако изпратим хора от България, те трябва да отидат 10 дни по-рано там, да бъдат в карантина и да имат три писиара да бъдат платени, да бъдат в карантина 10 дни в хотел, защото това са хора, които са командировани от тук. Но така или иначе готвят се списъци, ако се наложи да командироваме хора оттук.

Водещ: Имаме ли тази готовност? Отделен ли е бюджет за това, ако се наложи да бъдат командировани?

Екатерина Захариева: Призивът ми е към всички...Да, малко по-голям е бюджетът разбира се. Предвидили сме и писиар, но все пак в крайна сметка аз не съм убедена, че толкова много хора ще искат да стоят 10 дни в един хотел в карантина. Т.е. това може да се окаже отказващ фактор за тези, които първоначално...

Водещ: И вие призовавате българите, които са там, активно да се заявят като членове на СИК?

Екатерина Захариева: Да, разбира се.

Водещ: Обаче за тяхната сигурност можете ли да гарантираме? Т.е. ваксиниране ще има ли за хора, които както тук членове на СИК?

Екатерина Захариева: Няма как да изпратим оттук. Знаете как се съхраняват ваксините, няма как да ваксинираме членовете на СИК. Сами разбирате, че няма как от България, няма как да изпратим при тези условия за съхранение във всичките държави, в които ще има СИК ваксини оттук. И там кой ще ни ги постави всъщност?

Водещ: В САЩ колко секции ще има, как вървят там?

Екатерина Захариева: В САЩ също по закон са 35 максимално, както във Великобритания, както всички държави, извън ЕС. В САЩ имаме разрешение за територията на цялата страна, не само за консулствата и посолството ни, т.е. там в зависимост от подадения брой заявления ще се разкрият необходимия брой, както е по закон 60 минимално секции. Така че там има на територията на цялата страна и извън нашите мисии също.

Водещ: Като човек, който наблюдава и правосъдната реформа, смятате ли че трябва да има промяна в правилата и да се увеличи броя на секциите с държави, които са извън ЕС? Ето случаят с Великобритания, която излезе извън ЕС, случая със САЩ, това са крайно недостатъчен брой секции, нали?

Екатерина Захариева: Вижте, това трябва да бъде дебат при евентуално следващо изменение на изборния кодекс, не можем сега да го направим преди изборите. Много е, как да кажа, разбира се че е добре максимален брой българи зад граница да гласуват, само че ние всеки път гледаме статистиката и ще бъда много откровена с вас, не го приемайте, че не съм съгласна с вас, но наистина трябва много сериозно да се направи анализ. Да, Великобритания наистина доскоро беше член на ЕС, да във Великобритания има много активна българска общност, тя не е от най-големите, но е от доста активните, т.е. хората, които се чувстват ангажирани с България и гласуват. Но от 55-59 секции, които са били предишния път, в доста малка част от тях е имало около 1000 и няколко гласували. В по-голямата част, в над две трети от секциите на практика гласувалите са били между 150-200, 200 и няколко човека, а в някои секции и по-малко дори. Т.е. имам предвид, че разбира се, че аз лично считам, че трябва да правим всичко възможно да улесняваме. Няма как да бъдат толкова много секциите, за да бъде удобно на всеки, както е у нас в България. Т.е. ще трябва да се попътува, няма как българите са доста разпръснати.

Водещ: Но в САЩ е голямо пътуване. Има хора на стотици хиляди километра.

Екатерина Захариева: Не съм убедена, че на последните избори, не си спомням точно, защото ние сравняваме с предишните избори и истината е, че точно ГЕРБ, защото те ни обвиняват, че ние искаме, защото всъщност точно, когато ГЕРБ организира изборите за европейски парламент, това са изборите, на които също могат да гласуват българите зад граница, и които сме организирали ние, най-много секции са разкрити изобщо от всички избори досега, т.е. ние всеки път увеличаваме броя на секциите. Такта че правим всичко възможно, но в САЩ нямам спомен да е достигнат максималния брой на секции, т.е. не е имало достатъчен брой подадени заявления. Т.е. затова казвам, че общността разбира се, колко хора живеят там и колко са активни, т.е. колко те гласуват. На второ място са Турция по брой гласували, много след Турция в интерес на истината, много след Турция, е Великобритания, на трето място, ако не се лъжа е Германия като брой гласували. Великобритания на последните избори, ако се не лъжа около 13 хиляди са гласували, са българите, които са гласували във всичките 59 секции, ако не се лъжа. Щатите са доста по-назад, не си спомням точно, но тя е много по-назад.

Водещ: САЩ е огромна страна и много е трудно да се пътува. Говорих с един човек, който казва наистина са стотици километрите, които трябва да измина, много ми се иска, но е много голямо усилието.

Екатерина Захариева: Така е, така е. Наистина е голяма държава. Но фактът, 99 процента съм сигурна, че не сме достигнали броя на максимално позволените секции, означава че не е имало достатъчно брой подадени заявления, т.е. дори да достигнем, което пак казвам, че също е въпрос на активност на самата общност.

Водещ: Но това не е ли повод наистина да се замислим за варианта електронно гласуване поне за българите в чужбина? Знам всички аргументи против, знам че някои хора не искат. Обаче за българите...

Екатерина Захариева: Те са основно в сигурността. В смисъл много се говори за киберсигурност, това не е напразно.

Водещ: Добре, можем да си подаваме заявления за документи с лични данни, с всичко. Каква киберсигурност?

Екатерина Захариева: Да, но несравними са нещата. Едното става дума за институциите, наистина едно от най-важните права в демокрацията, а това е правото на избор и правото на честни избори. Другото е, да, няма да е приятно, най-много няма да си получиш личната карта или ще я получиш с малко закъснение. Нали, в смисъл несравними са нещата. Аз лично съм привърженик на електронно дистанционно гласуване, но трябва да го направим така, че да сме сигурни в сигурността на вота, категорично. Т.е., ако ние имаме съмнения, факт е, че много държави бяха казали, че ще го направят, нека да си го кажем, ние сме го обсъждали това много пъти, говорила съм с много колеги, не само като външен министър, дори като правосъден, дори в президентството още като съм била, си спомняте, имаше това, това беше пак тема отново, ние винаги сме го подкрепяли, ГЕРБ го е подкрепял. Въпросът е, че всички държави, които бяха заявили, че ще го направят, започнаха да се отказват. И никой, освен Естония де факто не го е въвел толкова масово. Точно заради опасенията заради хакерски атаки, срив в системата, сигурността на вота, тайната на вота и заради други неща. Свободата на вота, да не би някой да ви принуди, някой да гласува от твое име и всички тези неща. Но разбира се, когато в света има достатъчно сигурна система, със сигурност това ще бъде част от бъдещето, не отричам това.

Водещ: Разбрах ви. Сега обаче за ограничените ни пътувания. Ние отменихме писиар теста за студенти от балканските страни, които идват.

Екатерина Захариева: Получихме много сигнали, предполагам, че министърът на здравеопазването също, че това затруднява, защото определено сами разбирате, че ако трябва да пътуват веднъж седмично, е много скъпо за тях. Така че това е причината.

Водещ: А Шенген реално съществува ли, госпожо Захариева, с оглед на това, че се изискват толкова документи, писиар тестове, толкова неща? На практика Шенген го няма, нали?

Екатерина Захариева: Свободното движение за съжаление не съществува на хора. В момента и то, а Шенген не е свързано с пандемията. Спомняте си 2015-2016 г. бежанската криза и вълната, тогава колко държави в Шенгенското пространство въведоха граничен контрол. Така че Шенген още от тогава, сега не е свързано с Шенген, сега е по-скоро затруднение в правилата за придвижване.

Водещ: При това положение ние правим ли някакви усилия все още? Защото то по едно време се беше превърнало почти в национална кауза...?

Екатерина Захариева: Разбира се, че ни е приоритет. Особено по въздух, става въпрос. Но в интерес на истината в момента всички сме фокусирани и цяла Европа, и целият свят върху КОВИД и по-скоро сме фокусирани върху това как да не затрудняваме и все пак да запазим тези 4 свободи, с които толкова се гордеем, поне в рамките на ЕС, а какво остава в момента да сме толкова фокусирани върху реформата, която трябва да се случи в Шенген.

Водещ: Това е тема, която с колегите си, когато се срещате...

Екатерина Захариева: Разбира се, че всички знаят, че в България това е приоритет, но това в момента не е темата. Сами разбирате, ние не можем да се придвижваме де факто свободно, има държави, които забраниха, въпреки призивите, въпреки комуникацията и общите препоръки, които дава ЕС, затвориха се граници, което се случи в първите месеци спомняте си миналата година, когато стояха блокирани хиляди българи, които не можеха да стигнат до България. За съжаление сега в част от държавите това пак се случва. Дано бързо да се ваксинираме, разбира се тези, които искат и да се върнем към нормалния живот.

Водещ: Ще питаме психологът след вас има ли пък към нормалността изобщо?

Екатерина Захариева: Надявам се да има.

Водещ: Ние всички се надяваме. Но има още една тема, която също е на границата на нормалността и ненормалността. Това са нашите преговори със Северна Македония, с нашите братя македонци. Какво се случва, има ли някакъв напредък?

Екатерина Захариева: Много ми се иска да бъде в границата на нормалността, наистина. И наистина правим всичко възможно. Ние на двустранна основа сме в контакт. Винаги за нас е било важно, не само работата на историческата комисия, връзката между университети и нашите учени, млади хора, култура, бизнес, нещо което сме призовавали, всъщност нашите претенции за неизпълнение на договора бяха доста по-широки, отколкото спирането на работата на историческата комисия. Трябваше да има миналата година и те да свикат на второ заседание на междуправителствената комисия, която наблюдава изпълнението по договора. Предложихме с всичките министерства, тъй като това е много всеобхватен договор, нашия план за следващите години, по всеки един проект на договора, те върнаха техните предложения, в момента се прави оценка. И разбира се живот и здраве, там сме предложили много конкретни неща и в икономиката, и в културата, и в околната среда, и в образованието.

Водещ: Започвам да питам конкретно - ще има ли тази конференция с участието на външните министри?

Екатерина Захариева: Те са представители на правителствата по договор, разбира се с участието на другите министерства. Така че нашите екипи, целта е да договорят този протокол и тогава, когато са готови, разбира се че сме готови.

Водещ: Ние не губим ли темпо. Вие гледахте ли онзи репортаж, в който с едно малко куфарче, Вучич дава на Заев ваксините и те питат „Брате Бойко, нали и вие обещахте ваксини". Сега, вярно с едно куфарче, никой не знае колко ваксини са там, но първи казват сърбите.

Екатерина Захариева: /.../ колко са ваксините, разбира се. Няма лошо, въпросът е, че ЕС, включително и България, знаете че ние сме общо в този ковък механизъм, който създадохме с факта, че се позабавиха ваксините, знаете. И ние наистина, и премиерът е разговарял, и министърът на здравеопазването, ще предоставим ваксини на Северна Македония. Надявам се сега вече започна регулярната доставка, чакат се големи количества ваксини от трите производителя. Наистина в най-скоро време, поне на първо време малко количество ще предоставим.

Водещ: Въпросът е не губим ли темпо?

Екатерина Захариева: Не, не губим темпо.

Водещ: ...Сърбите първи дават ваксини, така ги представят все едно е получил всичко за цяла Македония, после културни центрове, културно-информационни сръбски центрове.

Екатерина Захариева: Ваксините в момента колкото и да са, когато нямаш от никъде, разбирате ли, да - те бяха някъде между 4-5 хиляди, не си спомням точно, не са кой знае какво количество, но факт - може да ваксинираш поне лекарите или част от медицинския персонал на първа линия. Не сме се отметнали, напротив, България ще предостави ваксини тогава, когато има достатъчно количества и това ще стане съвсем скоро, така че да могат да се ваксинират плавно и българските граждани.

Водещ: Какво се случва с общите проекти - транспортният проект например?

Екатерина Захариева: Аз неслучайно казах, че не сме спирали работа и не губим темпо и не е толкова хубаво ежедневно да се обясняваме, защото истината е, че имаше малко дезинформация, без да искам беше предполагам направено, че едва ли не следващата седмица, ние в момента по-скоро работим, първо ние изпратихме, след това те изпратиха техния отговор и сега екипите работят, такта че да се съгласим с този протокол, защото сами разбирате, че това трябва да се подготви предварително, не да се съберем и да започнем да водим спор по някакви от текстовете в протокола. Имаме всички основания да считаме, че ще успеем да достигнем този протокол.

Водещ: Коридор № 8 ще стане ли?

Екатерина Захариева: Те твърдят, започна най-после процедурата, много кандидати имали за коридор № 8 от тяхна страна. Дай Боже, най-после да изберат изпълнител и да започнат работа по проекта.

Водещ: Това е „Вечната Амбър" на българо-македонския коридор.

Екатерина Захариева: Разбира се, и още липсва. Нормално ли е в 21 век да нямаме жп линия между две съседни държави? Не е нормално разбира се.

Водещ: Не е нормално. Абсолютно. На финала смятате ли, че все пак преговорите ще свършат с успех, обнадеждена ли сте или не?

Екатерина Захариева: Смятам, че ако намалим емоцията, престанем да си говорим и да подаваме противоречиви сигнали през медиите, има начин да намерим съгласие, да. Обречени сме, разбирате ли, длъжни сме да го направим.

Водещ: Благодаря за разговора.

Екатерина Захариева: И аз благодаря.

бТВ, „Лице в лице"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Що е то?

Вари я, печи я, ППП /Простата Пазарджишка Путк./ Екатерина Захариева си остава за цял живот такава. И това е външен министър на страна-членка на ЕС...? Пардон, на кочината Му.

19.02.2021 14:23:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.