• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министър Захариева: Няма как да не кажем истината за състоянието на бюджета

Министър Захариева: Няма как да не кажем истината за състоянието на бюджета

/КРОСС/"Основен приоритет на този служебен кабинет и то в моя ресор, е максимално бързо да опитаме да възстановим плащанията. По ОП "Околна среда" е спряно плащането по цялата програма". Това заяви служебният министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева в сутрешния блок на бТВ.

"Ще търсим резерви в държавния бюджет, за да възстановим плащанията към строителите. Ние сме загубили средства по регионално развитие и околна среда. Около 150 млн. сме загубили по ОП "Регионално развитие". Първа работа е възстановяване на плащанията от Брюксел. Трябва да се намери начин за плащане", обясни тя.

Захариева бе категорична, че служебният кабинет няма амбицията да прави ревизия, но ще направи проверка къде е възможно да се намери ресурс в бюджета.

"Отивам на познато място. Имам много отговорности, за да свърша това, което е поставено като задачи", каза вицепремиерът по икономическа политика по повод новите й отговорности.

"Няма как да не кажем истината за състоянието на бюджета. Знаете желанието на президента, което е провокирано от нужда. Трябва да подготвим проект финансовият министър да подготви закон за изменение и допълнение за Закона за бюджета през тази година", каза Захариева. И уточни, че от медиите се е информирала за издаденото разрешение за строителство на "Южен поток" от Десислава Терзиева.

"От днес съм разпоредила проверка. Това е разрешение за строеж не на цялото трасе, а на някаква част доколкото разбирам. И президентът призова Орешарски: след като сте спрели проекта наистина го спрете. Но ние никога не сме били против "Южен поток". Той е необходим за България. От друга страна това трябва да стане по европейските правила. Наистина трябва да е ясна истината. Ние можем да гарантираме, че ще окажем пълно съдействие на ЕК, за да се разбере нарушено ли е общностното право. Ако Терзиева е подписала такова нещо, значи, че министрите на Орешарски явно не го слушат", коментира още Захариева.

"Мъртвите души" ще бъдат извадени от списъците, каза служебният министър на регионалното развитие по повод предстоящите избори. "Миналият служебен кабинет стартира инициатива, която беше полезна - изборен борд. Той предостави препоръки за промени в изборното законодателство. Този път отново сме решили да направим изборен борд, ако там има такива предложения, ще ги предоставим на следващия кабинет", каза още тя.

"Изборите се организират от ЦИК. Надявам се правоохранителните органи, МВР, ДАНС, прокуратурата да следят и наблюдават за извършени престъпления по изборните права и законодателство", добави Захариева и изтъкна, че президентът е решил да няма министър на изборите.

Служебното правителство е това на експерти на гражданското общество, каза Захариева по повод твърденията, че кабинетът на Георги Близнашки е на протеста. "Премиерът няма проблем да се снима с гражданското общество. То беше това, което доведе до оставката на кабинета на Орешарски, това е факт. Служебният кабинет е факт, изборите са факт заради гражданското общество", уточни тя.

"Близнашки подкрепи не само референдумите, но той защитава обществото и Конституцията, така че какво по-добро от това, добави Захариева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.