• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Захариева: Добросъседските отношения са ключови за напредъка на Западните Балкани към ЕС

Захариева: Добросъседските отношения са ключови за напредъка на Западните Балкани към ЕС

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта значението на добросъседските отношение за напредъка в европейската интеграция на страните от

Западните Балкани пред колегите си от ЕС в рамките на състоялия се днес Съвет „Външни работи“, съобщиха от министерството на външните работи.

Екатерина Захариева приветства декларацията от Загреб, която лидерите приеха на виртуалната Среща на върха ЕС – Западни Балкани на 6 май 2020 г., организирана от хърватското председателство на Съвета на ЕС.

„Благодаря на Загреб, че не отложи срещата на върха и я организира след Срещата в София. Това беше много важен знак за региона – че е част от Европа, а финансовата подкрепа, която

приехме, е от съществено значение за хората от тези страни“, каза министър Захариева. „За България беше много важно, че добросъседските отношения и изпълнението на двустранните договорености бяха включени в декларацията на лидерите от Загреб“, добави тя.

Център на дискусията на състоялия се чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“ бяха перспективите пред Близкоизточния мирен процес и подкрепата на ЕС за страните от Близкия изток и Северна Африка в борбата с пандемията от коронавируса.

„Изключително важно е да работим за единна европейска позиция по Близкоизточния мирен процес, както и да поддържаме конструктивен диалог и с двете страни“, каза министър Захариева.

Тя предложи на следващ Съвет да бъде поканен бъдещият израелски външен министър, за да обсъдят позицията на Съюза. ЕС трябва да продължи подкрепата си и за палестинската страна.

В рамките на видеоконферентното заседание външните министри на ЕС изразиха готовност да работят с новото израелско правителство за развитие на сътрудничеството между ЕС и Израел във всички сфери от взаимен интерес.

ЕС и Израел са партньори в много области и си сътрудничат успешно в борбата срещу тероризма и радикализацията, технологичния обмен и др.

Предвижда се тясно взаимодействие и в борбата с пандемията от COVID-19. Предстоят активни дипломатически контакти за предотвратяване на едностранни действия и търсене на възможности за постигане на напредък в Близкоизточния мирен процес, и намиране на справедливо и дълготрайно решение на основата на две държави.

Министрите обсъдиха още политическите и икономическите последици от COVID-19 върху страните от Близкия изток и Северна Африка, и подкрепата на ЕС за справяне с

предизвикателствата. Само за страните от Южното съседство ЕС е предвидил финансова помощ в размер на 572 млн. евро за засилване на здравния сектор и 1,5 млрд. евро за краткосрочно и дългосрочно икономическо и социално възстановяване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.