• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.7973
  •  GBP / BGN 2.2988
  •  CHF / BGN 1.9740
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Захарова: Военните разходи на САЩ за помощ на Украйна са 45 милиарда долара

Захарова: Военните разходи на САЩ за помощ на Украйна са 45 милиарда долара

/КРОСС/ Цената на военната помощ за Украйна в САЩ възлиза на 45 милиарда долара, в Европейския съюз - 28 милиарда долара, съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг в четвъртък, съобщават руски медии.

„От сумите, които се отпускат под формата на финансова военна помощ за Украйна, на САЩ се падат 45 милиарда долара, а на държавите от ЕС - 28 милиарда долара", каза още Захарова.

„Онзи ден в Конгреса на САЩ беше внесен законопроект за бюджета на страната за следващата 2023 г. Той включва отпускането на почти 50 милиарда долара за помощ на Украйна, значителна сума от американските бюджетни кредити ще отидат за военни нужди. По-специално, да подкрепи този законопроект, президента на Украйна Володимир Зеленски", допълни Захарова.

„Обстрелът на офиса на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Донецк от украинските въоръжени сили е друг пример за нарушаване от страна на Киев на международното хуманитарно право. Тези престъпни деяния не могат да бъдат квалифицирани по друг начин освен като не само грубо незачитане от страна на киевските власти на нормите на международното хуманитарно право, но и като цинично нарушение на общопризнатия специален статут на Международния комитет на Червения кръст, залегнал в Женевски конвенции, като авторитетна, неутрална организация с изключително хуманитарен мандат", заяви Захарова.

„Разбира се, ние вярваме, че международната хуманитарна общност не трябва да оставя подобни варварски действия без внимание. Руската страна изразява своята солидарност с комитета, призовавайки го настойчиво да изисква от Киев да спазва международното хуманитарно право", каза Захарова.

Според Захарова обстрелът на офиса на МКЧК в нощта на 20 декември е „естествен резултат от безразборния обстрел на цивилния сектор, практикуван от киевския режим в продължение на много години" в Донецк. А напоследък този "настъпление" на украинската страна рязко се засили, посочи тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.