• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници

Захарова за забраната да лети над България: Опасна глупост на неграмотни чиновници
По думите ѝ за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето

/КРОСС/ Сергей Лавров пристигна в Скопие за Съвета на външните министри на ОССЕ. Според ТАСС България е отказала прелитане на самолета му, ако на борда е говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочвало: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС" .

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" това решение.

"Опасната глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. Тя предписва територията на държава трябва да се разбира като „сухопътни територии и прилежащите към тях включват териториални води." Въздушното пространство не е включено в термина „територия". В този смисъл незаконните и без това санкции на ЕС не могат да се разширят до прелитащ самолет, на чийто борд се намира лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата", написа Захарова в телеграм канала.

По думите ѝ за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето.

"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? Ние, между другото, вече сме в Скопие", добави Захарова.

Източник:БГНЕС

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Жена, знаеща коя е, къде е и за какво е.

08.12.2023 07:20:30

Анонимен

Захарова:Опасна глупост на неграмотни чиновници! Мчи как може, бееее,г-жо Захарова да говорите тъй, беее-е, шефът им е шампоанения джо, академик биля! То у нашенско върви сега ОТРИЦАТЕЛНА СЕЛЕКЦИЯ, колкото си по-тъп, толкоз по нависоко се издигаш.Справка:жиравът гаргамел. Друг път не се изказвайте тъй, че наште чиновници са мноооооооооо тънкообидни и злопаметни, ша знайш!

04.12.2023 11:41:48

Анонимен

„Черешката на тортата” е напускането на конференцията на ОССЕ от външната министърка на България Мария Габриел по причина присъствието на външния министър на Русия. Същото бил направил и държавния секретар на САЩ. Ха сега кажете чии протекторат сме. То и да е присъствала не е било от значение. Сега би трябвало да ни изключат от международните организации заради такава постъпка на дискредитиране на международно мероприятие и правене мръсно на организатора.

30.11.2023 17:10:58

Анонимен

Дипломати ли? Къде сте видяли наши дипломати последните 20 години? Има само щатска прислуга. Последният дипломат, поне по образование беше някакъв Маринов, май. След като беше известно време служебен премиер отиде посланик в Лондон, после някъде другаде. Ама то с такова народно събрание и такива правителства дори да ги имаше дипломатите, какво могат да направят, освен да напуснат и да не стават за смях на колегите си по света. Всички напоследък са малоумни, зле образовани и лишени от чувство за лично и национално достойнство, а последните са еманация на безполезното и негодното.

30.11.2023 13:48:32

Анонимен

Нашите „дипломати” от Външото министерство не са чели и основният дипломатически документ, Виенската конвенция където е записано, че членове на официална делегация се ползват с дипломатически имунитет и могат да преминават безпрепятствено

30.11.2023 11:42:20

Анонимен

Гърците направо ни се подиграха като пуснаха самолета със Захарова на бора да прелети над Гърция.

30.11.2023 11:38:31

Анонимен

Правителственият самолет на Русия с външния министър на борда трябваше да се насочи да прелита над България, защото има покана от ОССЕ за участие на официална конференция и тогава да видим какво щяха да правят нашите посерковци ще го свалят ли, ще го принуждават да кацне в България, за да арестуват Захарова или ще викат НАТО на помощ.

30.11.2023 11:28:16

Анонимен

Ревем, че се отнасят към нас като към втора ръка европейци. Така ще е защото сме първа ръка чуждопоклонници и нямаме никакво достойнство като държава. За да те уважават трябва да уважаваш другия. Гърция е член на ЕС и НАТО, Турция на НАТО, а РС Македония също на НАТО, но се отнасят с уважение към официалните представители на страна, с която са във политически и военен конфликт. Действително е глупост да не допускаш контакти. Това го няма в никакви международни отношения и дипломация.

30.11.2023 10:29:23

Анонимен

Нашите са такива тъпанари, какво печелят от това? Сега Русия трябва да закрие въздушното си пространство за европейци дори да с полети на неевропейски държави и гледай какво става.

30.11.2023 09:56:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.