• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Зайкова: Бюджетът е критичен. Има дефицит, който расте скокообразно

Зайкова: Бюджетът е критичен. Има дефицит, който расте скокообразно

/КРОСС/ Тежко е състоянието на държавния бюджет. Дефицитът на страната за първото тримесечие е 1,650 млрд. лева и той расте скокообразно. Това означава, че в края на следващия период ще трябва да актуализираме бюджета. Тоест, държавната хазна се гребе до дъно." Това заяви в ефира на Нова ТВ доайенът на 45-тото Народно събрание Мика Зайкова, която е и депутат от „Има такъв народ".

Зайкова припомни, че крайният срок пред България да представи Плана за възстановяване е 30-ти април, пише БГНЕС.

"Ако ние не го внесем до този момент, страната ни няма да получи нито един евроцент през тази година. Това е много страшно, защото бюджетът се намира в изключително тежко състояние", повтори Зайкова. Тя допълни, че "състоянието на фискалния резерв е плачевно. Според ИПИ, той е малко под 5 млрд. лева", посочи Зайкова и припомни, че санитарният минимум в края на годината трябва да бъде 4,5 млрд. лева.

В отговор на думите на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев от по-рано днес, който съобщи, че към 31-ви март фискалният резерв е в размер на 7,9 млрд. лева, тя попита: "Къде са тези пари? Откъде ще дойдат?" Запитана дали ще приеме министерски пост при бъдещо правителство на „Има такъв народ", Мика Зайкова се обяви категорично против. "Постът на министър не е за моята възраст. Аз мога да помагам на младите. Много се надявам колегите да се съобразяват в коя сграда се намират. Колегите от ГЕРБ не са невъзпитани, просто такава им е поръката, да саботират работата на парламента", сподели Мика Зайкова.

Според нея, Бойко Борисов не се е съобразявал "нито с парламент, нито с Конституция и изведнъж някой да ти вземе кокала от устата...". Мнението й е, че изборните протоколи са направени много сложно, може би, нарочно с цел да има грешки. По нейните думи има наистина сериозни специалисти, съставили програмата на ИТН. А председателят на Народното събрание Ива Митова е "изключителен конституционалист, много голям специалист".

В заключение Зайкова посочи, че планът на ГЕРБ е 394 страници и тя има два дни да го прочете. А в първия вариант е липсвала въобще думата „реформа".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Миче,ма голям финансов експерт се извади,ма !

20.04.2021 06:25:57

Анонимен

Ами, нормално! Боко тънко си е направил сметката, раздава като за последно, след Него - потоп. И после ще се върне на бял кон. Много мини заложи тоя каун за следващия, просто не знам как ще се оправят... Дай Боже да се намерят хора с топки, та барем го осъдят тоя нещастни, но силно се съмнявам.

19.04.2021 16:15:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.