• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ВАС няма да разглежда жалби на лишени от свобода

ВАС няма да разглежда жалби на лишени от свобода

/КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) няма да разглежда производства по жалби на лица, лишени от свобода. Това реши парламентът с приетите на първо четене промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража.

Народното събрание подкрепи оспорването на определени разпореждания в дела за режима на наказанието - преместване от един затвор в друг или в затворническо общежитие, както и срокът на изтърпяване на изтърпяването наказание да не стигат до ВАС.

Промените предвиждат делата окончателно да приключват пред 3-членен състав на административния съд по местоизпълнението на наказанията.

Вносителите от ГЕРБ се мотивират, че касационната компетентност на административните съдилища ще намали разходите по конвоирането, като ограничи преместването на лишените от свобода от затвора до административния съд в същия съдебен район, а не както досега - довеждане и престой в сградата на Върховния касационен съд (ВКС) от затворите в цялата страна.

Вносителите уточняват, че такива правомощия са вменени на съдилищата и в производствата по Закона за собствеността и използването на земеделски земи и по Изборния кодекс.

Предвижда се също изменение в Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с които се урежда възможността за претендиране в съдебното производство по оспорване на отказа за вписване, заличаване или обявяване, а не както е досега - провеждане на отделно исково производство, свързано с допълнителни разходи за страните.

От ГЕРБ смятат, че с тази промяна ще се осигури финансова и процесуална икономия на участниците в производствата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.