• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Замърсяването на въздуха води до необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха води до необратима загуба на зрение

/КРОСС/ Замърсяването на въздуха увеличава риска от необратима загуба на зрение.Това показват резултатите от дългосрочно проучване, публикувано днес, съобщава АФП.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е основната причина за слепота сред хората над 50-те години в по-богатите нации, като приблизително 300 милиона души се очаква да бъдат засегнати до 2040 г. Известните рискови фактори включват възраст, тютюнопушене и генетика. Сега изследователите са направили връзка между AMD и замърсяването на въздуха, за което вече е известно, че крие множество рискове за здравето, между които сърдечни и белодробни заболявания.

Според публикация в „British Journal of Ophthalmology", изследователите са анализирали данни на над 115 000 участници, които не са имали проблеми с очите в началото на периода на изследване през 2006 г. Официалните данни за трафика и нивата на азотен оксид и малките прахови частици са били използвани за изчисляване на средногодишните нива на замърсяване на въздуха на местата на живеене на участниците. Те били тествани няколко години по-късно за проблеми със зрението. Общо 1 286 участници са диагностицирани с AMD в края на периода на изследване. След отчитане на други влияещи фактори, включително основните здравословни условия и начин на живот, излагането на фини прахови частици е свързано с 8% по-висок риск от индивидуално заразяване с AMD.

"Като цяло нашите констатации заключават, че замърсяването на атмосферния въздух, особено с фини прахови частици или частици, свързани с отделянето на емисии, може да повлияе на риска от AMD", казват авторите на изследването, офталмолози от Оксфордския университет. „Нашите констатации допринасят за нарастващите доказателства за вредните ефекти от замърсяването на атмосферния въздух, дори в условията на относително ниско излагане."

Световната здравна организация изчислява, че замърсяването на въздуха е причина за най-малко 7 милиона смъртни случая всяка година. Миналата седмица отделно проучване изчисли, че намаляването на замърсяването на въздуха до препоръчаните от СЗО нива може да предотврати над 50 000 смъртни случая годишно в цяла Европа.

„Асоциацията на макулната дегенерация е добре запозната с риска от тютюнопушене, но тази нова констатация за екологична връзка, свързана със замърсяването на атмосферата, ще допринесе допълнително за дебата по климатичните промени", каза Робърт Макларън, професор по офталмология в Университета в Оксфорд.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.