• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Бизнесът иска замразяване на минималната заплата

Бизнесът иска замразяване на минималната заплата

/КРОСС/ Минималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори да останат замразени за следващата година, настояват работодателските организации. Според бизнеса в условията на икономически срив и повишена безработица, породени от COVID-пандемията, не е разумно административно да се вдигат минималните нива на възнагражденията в страната.

"В тези условия най-разумното е да не се увеличават сегашните им нива", заяви пред Блумбърг тв Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той припомни, че за тази година минималната работна заплата е била увеличена с 50 лв. до 610 лв. на базата на очакван ръст на БВП от над 3%.Заради коронакризата обаче ще бъде отчетен икономически спад от поне 7%, което означава разлика спрямо прогнозата от 10 процентни пункта.

"Замразяването на нивото на минималната работна заплата ще позволи на увеличените с близо 100 000 безработни да си намерят по-лесно работа, защото това основно са хора с по-ниска квалификация" коментира Велев.

По време на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов в три последователни години минималната заплата в страната бе увеличавана с по 50 лв. За 2021 г. е планирано тя да нарасне с 40 лв. на 650 лв.

Тези ръстове натиснаха нагоре и възнагражденията, близки до нивото на минималната заплата, въпреки че от години работодателските организации отказват да преговарят със синдикатите за размерите на минималните доходи, върху които се начисляват осигуровките.

В момента работодателските организации и синдикатите договорят механизма за определяне на минималната заплата в страната, така че тя да не се определя повече по административен път от правителството, съобщи Васил Велев. "Идеята е да има минимална заплата на национално ниво, след което социалните партньори ще договарят минимални заплащания и по браншове за три категории персонал - ниско, средно и висококвалифицирани", поясни Велев. Към момента обаче се договаряли само критериите, а не конкретни нива, което означава, че за догодина този механизъм няма да бъде приложен.

По думите Велев закъснялото и грешно стартиране на схемата за подкрепа на заетостта "60/40" е причина броят на безработните в страната да скочи със 100 000 души през април и май.

"Очакваме новият й дизайн от октомври, но тези 100 000 души няма да се върнат отново на работа", коментира председателят на АИКБ. Според него предвиденият бюджет на схемата от 1 млрд. лв. има капацитет да спаси между 500 хил. и 700 хил. работни места, но усвояването на субсидията в момента върви много бавно.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

- πεΔεραси, сър!

07.09.2020 16:32:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.