• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Министър Гьоков: Няма пенсионер в България, който да е поучил по-ниска пенсия през декември

Министър Гьоков: Няма пенсионер в България, който да е поучил по-ниска пенсия през декември

/КРОСС/ Няма пенсионер в България, който е получил по-ниска пенсия от декември. Ако говорим за общото плащане - пенсия плюс КОВИД добавка, около половината пенсионери са получили по-малки плащания, но не пенсии. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му голямата част от пенсионерите са с малки разлики - около 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 - до 25 лева. „Волята на правителството беше нито един пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което вече е факт с гласуване в Народното събрание. Всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията - това са над милион пенсионери, могат да получат една справка при поискване от гишето. В справката е описано какво ще получат. Там ще фигурира месечният размер на пенсията, както е преизчислена. Ще видят колко е била декемврийската им пенсия + 120 КОВИД добавка, ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лева, общата сума, след това ще видят в тази справка какво се доплаща към тях", посочи той.

По думите му възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари. „Но основната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската, ще я получават, докато има КОВИД добавки, а такава ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец", обясни министър Гьоков.

След премахването на добавката трябва да се търсят други решения, за да не се допусне отново част от пенсионерите да взимат по-ниски пенсии, обясни социалният министър. Затова се работи по нов вариант за преизчисление на пенсиите от юли. „По сметки, които не претендирам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6,1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лева, няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината, а се очаква пикът на инфлацията е България да е март-април. Тези 6,1% в никакъв случай няма да са решение на проблема и усилено работим в тази посока", коментира Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е справедлив, но мнението на експертите е, че не е възможно без сътресения с системата да се премахне. „Аз ще настоявам лично този таван да се вдигне сериозно и с времето да отпадне. Силно се надявам в рамките на мандата, ако не е паднал, то той да засяга съвсем малка група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха около 25 000 човека. След преизчисляването на пенсиите и увеличаването скочи с още 15 000 души, групата се увеличи на 34-35 000 човека. Ако успеем тази група да я сведем до малки стойности, ще е успех за този момент", заяви той.

Максималният осигурителен доход ще е 3400 лева. „При определянето му искаме да въведем принцип и той да е обвързан със средната заплата за страната. По всяка вероятност тя ще бъде променена при актуализацията на бюджета. Ние можем спокойно да обвържем минималната работна заплата към средната и да се стремим към края на мандата да е 50% от средната заплата за страната", обясни министърът.

Минималната работна заплата ще бъде променена при актуализацията на бюджета. „Можем спокойно да я обвържем със средната и в края на мандата да се стремим минималната работна заплата да бъде около 50% от средната работна заплата за страната", смята той.

Заплащането на майчинството между първата и втората година няма да бъде обвързано с минималната заплата и според него не е необходимо, защото започва да става тежест при договарянето на минималната заплата. „Няма и трудно би могло да има обвързване. Но когато се приеме принцип да е равен и около минималната заплата, не мисля, че ще има политическа сила, която да нарушава този принцип", допълни Гьоков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.