• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Средната работна заплата в страната прехвърли 1000 лв.

Средната работна заплата в страната прехвърли 1000 лв.

/КРОСС/  ИПИ: Средната работна заплата прехвърли 1000 лева във всички региони.

Средната работна заплата в страната трансферира 1000 лева във всички райони. Все още има дребни общини, с по-ниски приходи и с действителна заплаха от обедняване на групи от популацията. Средните приходи обаче към момента изпреварват растежа на потребителските цени. Данните са на Института за пазарна стопанска система, предава Вече няма област със междинна работна заплата, по-ниска от 1000 лв.. Единствено Кърджали прави изключение в избрани месеци от 2021-ва година, за която се отнася статистиката.

София е водач със междинна заплата от 2300 лв., следвана от Варна и Пловдив. Серевозападът е образец за огромни неравенства в приходите, а в централния район по-високите заплати се получават отвън регионалните центрове, изяснява икономистът Адриан Николов: "Монтана, Видин, Враца, има доста огромно неравноправие, защото има едни доста високи заплати в Козлодуй и обвързваните с АЕЦ действия. Като цяло има доста огромни разлики в границите на самите области.

Там регионалният център по-често е средище на услугите, до момента в който в периферните общини и индустриалните зони е ситуирано производството и надлежно получаваме и там огромни заплати. Средногорието е един подобен обичаен водач, в който постоянно има доста високи заплати ".

В регионите с неравенства и където междинната заплата пораства с по-бавни темпове, има действителен риск от обедняване. Като цяло обаче инфлационните процеси към момента са под надзор, разяснява Адриан Николов: "На този стадий заплатите към момента съумяват най-малко през първото тримесечие - приказваме за междинните, да надвишават растежа на цените, обаче изцяло допустимо е това да не е годно за всички райони на страната и надлежно да забележим действително обедняване в някои други елементи ".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тези с високите заплати въобще не се притесняват, че обикновените трудещисе изнемогват. Нито, че ще бъдат провалени законопроекти, които са важни за тяхното поне малко нормално благополучие.

10.07.2022 09:29:01

Анонимен

На фона на около 50%, работещи на минимална заплата, друг голям процент на около 1000 лв, излизат едни на баснословни заплати, които са и над средното за ЕС. Голямо социално неравенство.

10.07.2022 08:21:16

Анонимен

Цените също надхвърлиха доста тавани...

09.07.2022 21:05:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.