• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

МААЕ: Трябва да се намали рискът за Запорожката атомна електроцентрала

МААЕ: Трябва да се намали рискът за Запорожката атомна електроцентрала

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН трябва да направи всичко възможно, за да намали риска от опасни инциденти в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) в Украйна. Това каза в понеделник директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в своя реч, съобщават от Агенцията.

"Оказахме се опасно близо до ядрена катастрофа и днес трябва да направите всичко възможно, за да сведете до минимум риска от инциденти", каза той по време на реч в Съвета за сигурност на ООН, коментирайки последните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала с помощта на дронове.

Гроси приветства факта, че всичките шест реактора на ЯЕЦ сега са в режим на студено спиране.

"Рискът от ядрен инцидент обаче все още е много реален", добави той.

Гроси припомни някои основни принципи, които не трябва да бъдат нарушавани:

1. Не трябва да има никаква атака от или срещу централата, по-специално насочена към реакторите, хранилището за отработено гориво, друга критична инфраструктура или персонал;

2. АЕЦ не трябва да се използва като склад или база за тежки оръжия (т.е. ракетни установки за залпов огън, артилерийски системи и боеприпаси и танкове) или военен персонал, който може да бъде използван за нападение от централата;

3. Захранването извън площадката на централата не трябва да бъде излагано на риск. За тази цел трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че захранването извън площадката остава достъпно и сигурно по всяко време;

4. Всички конструкции, системи и компоненти, които са от съществено значение за безопасната и сигурна експлоатация на ЯЕЦ, трябва да бъдат защитени от атаки или саботажни действия.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Станцията не произвежда електроенергия от 11 септември 2022 г. Сега всичките шест реактора на Запорожката АЕЦ са в режим на студено спиране.

Припомняме, че миналата седмица Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ, след като дронове атакуваха атомната електроцентрала, като поразиха основните защитни конструкции на един от реакторите. Тогава МААЕ уточни, че ядрената безопасност не е засегната.

Русия и Украйна многократно са си отправяли взаимни обвинения в атаки срещу Запорожката АЕЦ, като и двете страни отричат ​​да извършват такива.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Бе кой обстрелва Запорожката атомна ЕЦ? Марсианците или укрофашистите? Никой не знае! Двойният стандарт на запада в действие!!! Но като гръмне, всички ще гризнат дръвцето!!! Аре приключвайте с помощта за зеления потник, че ще стане страшно!

16.04.2024 11:29:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.