• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Хиляди горят с пари за предплатени ваканции заради фалити на туроператори

Хиляди горят с пари за предплатени ваканции заради фалити на туроператори

/КРОСС/ Десeтки хиляди българи ще изгорят с почивки за предплатени ваканции заради масови фалити на туроператори и тургаенти. Това аламират от туроператорски организации, които в отчаянието си подготвят протест пред президенството. Причината за опасенията им от предстоящи масови банкрути в сектора и съответно десетки хиляди ужилени, макар и неволно клиенти, са новите правила за предоставяне на държавна помощ. Както бе обещано на фирмите още от предходния кабинет, туроператорите ще получат до 15 на сто от обората си за 2019 г., за да успеят да върнат парите на своите клиенти за провалените им ваканции в периода от 1 март до края на 2020 г. заради ограниченията, наложени за ограничаване на пандемията от Ковид-19. Отпускането на средствата в размер на 16,5 млн. лв. и е одобрено от Европейския съюз.

Вместо да използват досегашната работеща процедура, при която бяха раздадени и предходните помощи на туроператорските компании, които им позволиха да оцелят в трудната кризисна година и да върнат част от дължимото на своите клиенти, сега служебният кабинет променя правилата. При това с постановление на МС, което противоречи на Закона за извънредното положение. Така реално почти няма да има компании, които да могат да се възползват от предложените средства, които ще се върнат обратно в бюджета, туроператорите ще фалират, клиентите ще останат и без ваканции, и без пари обратно, а служебният кабинет просто ще си е измил ръцете като Пилат Понтийски, категорични са от бизнеса. Тъй като решението за ситуацията е взето от служебното министерство на туризма, от организациите на туроператорите - Обединение Бъдеще за туризма и Българска асоциация на туристическите агенции, са поискали среща с президента Румен Радев и със служубния министър председател Стефан Янев, а междувременно подготвят и протест пред президентството.

Според новите правила за държавна помощ, за които "Труд" вече писа, за да получат пари туроператорите трябва да отговорят на три условия - да са осчетоводили задълженията си за неосъществени пътувания към клиентите към датата 5 април 2021 г., дължимата сума да е заради провалени през миналата година почивки заради пандемията, както и към 5 април 2021 г. туроператорите да не са разполагали с ликвидни средства за пълно възстановяване на дължимата сума към всеки свой клиент. Почти няма компания, която да отговори на тези условия, категорични са от бизнеса. И в резултат се очакват масови фалити, като задължителните застраховки за професионална отговорност няма да покрият и малка част от дължимото към клиентите, които ще останат без ваканции, без употребени ваучери и без пари, алармират от бизнеса.

Те недоумяват защо са поставени тези изисквания, като едно от обясненията е, че по този начин се защитавал интересът на фирмите, които вече са върнали парите на своите клиенти, теглейки кредити. При масови фалити заради създаващата се несигурност те обаче също биха загубили заради липсата на доверие от своите клиенти и очквания масов отлив от ползване на посреднически услуги за ваканции ако най-черният сценарий се изпълни.

Условието за наличието на ликвидни средства е дискриминационно и заради факта, че такива пари не се ползват единствено за връщане на дължимите суми. Голяма част от клиентите приеха ваучери за други дати и по други програми, обясняват туроператори. А за да се случат те, също са необходими ликвидни средства. Парите по сметките са и за разплащане с контрагенти, за закупуване на самолетни билети, за плащане на заплати на служителите и изпълнение на мярката 60/40, както и за режийни разходи като наеми на офиси, реклама на бъдещи програми и тн. От бизнеса са категорични, че ако новите предвидени правила останат, туроператорите са обречени и фалитите ще започнат до месеци.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.