• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Крум Зарков: Крачката към Шенген може да бъде завършена догодина

Крум Зарков: Крачката към Шенген може да бъде завършена догодина

/КРОСС/ Позицията на Нидерландия за България в „Шенген“ няма нищо общо с върховенството на закона у нас. Те търсеха аргумент, с който да наложат вето по вътрешнополитически техни причини. Нидерландия наложи повече от вето. Страната поде кампания за сваляне на въпроса от дневния ред. Истината е, че Нидерландия е в изолация в Европейския съюз по този въпрос, не ние. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

Част от стратегията на Нидерландия е била да постави въпроса за разделянето на България и Румъния. Това юридически не е възможно, тъй като Европейският съюз и Съветът имат общо решение за България и Румъния, консултирано с Европейския парламент, поясни той. „За да се случи, трябва време. Политически не е възможно, тъй като никой, освен Нидерландия, не застъпваше тази позиция. Технически е невъзможно заради това, което представлява българо-румънската граница“, обясни Зарков.

Той заяви, че служебното правителство е върнало темата „Шенген“ в дневния ред на страната.

„Това беше ясна заявка на България за продължаващата и все по-дълбока интеграция в Европейския съюз. България не е в позиция на обясняващ се, а на страна, изпълнила изисквания и предявила заявка за изпълнение на правата си. Имаме основание да мислим, че догодина крачката към „Шенген“ ще бъде завършена. По-голям шанс ще имаме, ако продължим да отстояваме позицията си заедно с Румъния“, смята той.

Крум Зарков коментира и събитията в левицата и изключването на Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“. Той посочи, че позицията на Божанков по отношение на украинския конфликт е ясна отдавна. „Беше ясна на ръководството на БСП и тези, които го изключиха, онзи ден го поставиха за водач на листа. Той им беше интересен, защото беше един от най-яростните критици на президента и на служебното правителство. Това показва как се работи в БСП - харесват Божанков, когато плюе по някого, но не го харесват, когато заявява собствената си позиция. БСП непрекъснато отлъчва и изключва хора, а не привлича. Партията ще продължи да губи влияние“, смята социалистът.

Крум Зарков е категоричен, че няма никакво основание да се твърди, че служебното правителство връща модела „Борисов“ на власт или се държи като бухалка. 

Според него този Изборен кодекс не бива да влиза в сила, защото е вреден, тъй като не само връща хартиената бюлетина, а подлага под съмнение целия изборен процес.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защото той ги представлява.

12.12.2022 20:10:28

Анонимен

Защо да се крие? Прав е. Тези, които са зад кулисите, те не искат да се покажат.

12.12.2022 09:51:03

Анонимен

Скрий се някъде.

12.12.2022 07:39:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.