• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Крум Зарков: Промени в НПК трябва да има, но първо трябва да има съзнание

Крум Зарков: Промени в НПК трябва да има, но първо трябва да има съзнание

/КРОСС/ Промени в НПК трябва да има, но първо трябва да има съзнание. Това момиче плаща с лицето си, с тялото си вината на други за бездействие, за отказани реформи, за демагогия. Нека този извършител получи заслуженото. Това каза снощи бившият правосъден министър и настоящ секретар по правните въпроси на президента Крум Зарков в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

Той посочи, че този казус не е единичен случай.

„Фактът, че стигаме до Наказателния кодекс, значи сме стигнали до провал. Такива случаи има много, някои от тях не се виждат и не могат да бъдат снимани с раните. Чувствам се гневен, че всеки път се случва едно и също. Утре-вдругиден тази история ще отшуми в общественото пространство, ще имаме пак дебат в парламента и там ще се наслушаме на следващата порция глупости, вместо да се вземат точните решения", коментира бившият правосъден министър.

За да има качествена промяна на Конституцията, тя трябва да е обмислена, заяви Зарков. Фокусът от същинските проблеми в съдебната реформа е отместен с дебатите около мандатите на кметовете и националния празник, смята Зарков. „Някой може ли да ми обясни какъв е проблемът със служебните правителства и с какво конституционалистите от конституционното мнозинство не са съгласни с един институт, който много пъти се наложи да вади страната от криза", заяви бившият правосъден министър по повод предложените промени в Конституцията, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Той определи предложенията за промени като конюнктурни. Механизмът за отчетност на главния прокурор, залегнал в законопроекта, внесен от служебния кабинет, вече е редактиран от редовното правителство. „Три дни след като докладът на ЕК излезе и това послужи като основание най-накрая да се предприемат мерки за вдигане на механизма за сътрудничество и проверка, внесоха точно по текстовете промени, които според мен нямат никакъв смисъл. В резултат на това сега има доста неясноти, които се поставят, за дали механизмът ще сработи и как. ВСС отказва да ги изпълнява", посочи Зарков.

Президентът няма да представи своя вариант за конституционни промени, тъй като това би се изтълкувало като противопоставяне, заяви Крум Зарков.

„Когато нашата парламентарна република е в криза, за кратък период от време трябва политически неутрално правителство да организира и проведе изборите. Една конституция е добра, когато не позволява безвластие. Със сегашните промени има риск, когато сме в ситуация на криза, тя да не може да бъде решена", обясни Зарков.

В обобщение за предложените законови промени той цитира еврокомисаря Дидие Рейндерс: „Много е хубаво, че имате закони, още по-добре ще е да ги прилагате".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.