• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Крум Зарков: Политическата ситуация в страната неминуемо оказва влияние върху съдебната система

Крум Зарков: Политическата ситуация в страната неминуемо оказва влияние върху съдебната система

/КРОСС/  Съдебната система в момента изглежда действително неспособна да пробие определен стъклен таван. Това има много измерения - личностни, законови. Това каза министърът на правосъдието Крум Зарков в „Седмицата" по Дарик радио.

Политическата ситуация в страната неминуемо оказва влияние върху съдебната система, отбеляза той. „Тези законопроекти, които сме подготвили, ще направят така, че ако изградим нов антикорупционен орган, който да разследва именно висшите етажи на властта и само тях, ако се приемат онези промени в същия този закон, който засяга потърпевшия в процеса, всички тези неща са много сериозна посока в тази посока", заяви Зарков.

Корупционните престъпления са трудни за доказване, отбеляза правосъдният министър. „И този, който дава, и този, който взема, има целия интерес на света това да не се разбере. Те изискват експертиза и опит от разследващия орган. Когато става дума за разкриване на престъпления по високите етажи на властта, идва и втората трудност - обаждане по телефона, от човек, който е на власт, някой, от който може да сте зависим, т.е. има неформално влияние върху вашето разследване. За да решим тези два проблема, трябва да съберем качествени хора и второ, да направим така да са защитени от такова обаждане", поясни той.

За тази цел се предвижда да има ясно разделение между оперативните служители в КПКОНПИ и висококвалифицирани юристи, които ще бъдат разследващи инспектори. „Ще създадем комисия, която ще е от 5 души, която да не е избирана от парламента, защото там се избира чрез мнозинство - същото, което избира и Министерския съвет, който най-вероятно ще бъде основна тема на работата на тези хора. Ще участват Върховният административен съд, Върховният касационен съд, президентът и парламентът, който като висш орган, също трябва да има представител. Ако приемем закона, ще се появят и кандидати", обясни Зарков. Те ще имат петгодишен мандат и ще се сменят на ротационен принцип, добави той.

Той заяви, че паралелно с разговорите за формиране на правителство, трябва да започне и законодателната дейност на Народното събрание. „Общите нива на корупция влияят не само на чуждестранните инвеститори, но и на българските такива. Бюджетът се прие късно, беше актуализиран късно, а сега нямаме ясно мнозинство, което да застане зад политики, които са числата в бюджета", коментира той.

Пътят на България към „Шенген" минава през съпротивата на Нидерландия, заяви правосъдният министър. Той заяви, че в последните няколко месеца са положени сериозни усилия тази тема да се вдигне отново на дневен ред и тя да присъства в дневния ред на заседанията на ЕП през декември. „Нидерландия нямат аргументи. Внимателният прочит на резолюцията на нидерландския парламент показва, че там се дава известна възможност на правителството", отбеляза Зарков.

България от Румъния водят заедно процеса по преговори за влизане в „Шенген" и отделянето им е невъзможно, категоричен бе той.

Дарик радио, „Седмицата"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.