• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

От барикадите: Протестите са началото на революцията към промяната

От барикадите: Протестите са началото на революцията към промяната

/КРОСС/ Спокойно мина нощта, освен напрежението от коя страна ще дойде полицията. Само преди два дни изживяхме този ужас с обграждане със стотици полицаи. Вчера имаше толкова много заявки от СДВР, че палатките ще бъдат изринати. Това каза за БГНЕС Нели Димитрова от „Системата ни убива", която е на блокадата на Ректората.

Според нея полицията не е предприела действия заради проливния дъжд вчера.

„Наясно сме, че дойде ли много полиция ще трябва да отстъпим от позицията си, но временно, защото пак ще сложим палатковия лагер", категорична е Димитрова и е убедена, че палатките ще бъдат вдигнати, защото, по думите й, със случая се е заел и Валери Симеонов.

Попитана дали палатките не може да са по тротоарите и да не се пречи на движението, протестиращата каза, че всички трябва да усетят дискомфорт.

„В момента има ремонти на всяка втора улица в София и никой не протестира. Да не говорим за ремонти, които след това продължават с ремонти на ремонтите, всички сме наясно. Три месеца хората бяха под карантина, затворени. Защо не протестираха тогава. Икономиката тогава буквално блокира", коментира тя.

По отношение на исканията им и дали са готови да отстъпят от някое от тях, Нели Димитрова, обясни че след главното им искане, а именно - оставка на кабинета на Бойко Борисов, всичко ще падне като домино, защото и Гешев, и Кошлуков, и Цацаров са навързани с него.

Според нея антиправителствените протести са началото на революцията за промяна.

„Ако в момента не се е изсипал целият народ, то е въпрос на време това да се случи. Септември ни чака рецесия. Така че хората няма да останат безкрайно вкъщи и да не подкрепят протеста", убедена е майката от „Системата ни убива".

Минувач пък каза, че не подкрепя блокадите и иска тяхното премахване, защото 95% от жителите на града са против тях и те не защитават техните искания.

На барикадата на „Орлов мост" също е спокойно. И там са очаквали през нощта полицията да нахлуе.

„Вардихме. Бяхме готови за набези, но нямаше такива. Ако дойдат, ние ще се опитаме с мирни методи просто да не им се връзваме на провокациите и все пак да се държим заедно един за друг", заяви Антон Кирков, който почти всеки ден е там и изкарва нощите на възловото кръстовище.

Младият мъж каза, че блокадата наистина създава дискомфорт за жителите, но според него има много възможности за заобикаляне, както и вариант да се премине пешеходно или с колело през блокираните кръстовища, както и че метрото върви.

Попитан каква трябва да бъде България - парламентарна или президентска република, той каза че според него досегашният модел е подходящ.

30 годишният Кирков каза, че по барикадите не се спи, а като вазовите хъшове разменят опита от живота и си представят какво би могло да бъде, ако се спрат кражбите и има благоденствие за всички, а не за шепа избрани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чета по-долу как анонимен гербер стене и ми става кеф. А за пилците -ще видим. Достатъчно е да има малко по-висока избирателна активност и е възможно ГЕРБ даже да не влязат в парламента, не че правят нещо смислено там.

09.08.2020 15:24:01

Всички към София!

ТРЪГВАЙТЕ ЗА Столицата! ОРЛОВ МОСТ ще се помни, а гражданите сега пишем историята 09.08.2020 ТРЪГВАЙТЕ! БОЕЦ призоваваме бойците и непримиримите от цялата страна да тръгнат веднага към блокадите в София! Десетки бусове с полиция и жандармерия от Монтана, Враца, Плевен, Търново, Добрич и други области са командировани и се движат към столицата. Мафията мобилизира силите си, за да смаже протестите и блокадите. Така Борисов, Пеевски, Доган, Гешев и бандата им се надяават за спасят своят престъпен режим на мафиотска диктатура! СТЯГАЙТЕ СЕ И ТРЪГВАЙТЕ! За да устоим трябва да сме достатъчно. Утре е работен ден и наглите се надават на блокадите да има малко хора и да извършат пореден погром върху палатковите лагери на протестиращите! Тръгвайте с влакове, коли и автобуси. НЕ носете оръжия, или остри предмети, за да не давате повод на полицията да ви задържи. Възможни са проверки и обиски на багажа преди да стигнете до Орлов мост! Без алкохол и провокации на Моста! Това не е купон, като стигнем до оставките, тогава ще празнуваме! Сега трябва да останем фокусирани върху целта и да удържим блокадата, само така ще победим мафията, с вяра, последователност, твърдост и решителност! На място се свържете с хората от БОЕЦ, ДБ, Зелен Младост и Граждански Мегдан. Носете си вода, чадъри, храна и дъждобрани. Носете си задължително личните карти и лекарства, ако ползвате такива. При акция на полицията изградете жив щит- верига и се хванете един за друг, като не отсттъпвайте и не се разделяйте. Жените да снимат постоянно случващото се и да блокират бусовете и колите на полицията, ако някой бъде отведен за арест. Не удряйте униформени, но реагирайте и защитете всеки, който стане обект на атака, или агресия от страна на полицаи. Хващайте хората и не ги пускайте, като се дръжте и един за друг. ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ДОСТАТЪЧНО, ЗА ДА УСТОИМ! Обяснете на децата и семйствата си защо трябва да сте там и елате! Те ще ви разберат и подкрепят. Ще знаят, че вашите усилия са за тяхно добро. Ще знаят и видят, че имат родители, брята и сестри, които не ги е страх. Ще знаят, че за свободата се борите, а тази битка е най-чистата от всичките! ТРЪГВАЙТЕ ЗА СТОЛИЦАТА! НА БЛОКАДИТЕ ЩЕ ПОБЕДИМ МАФИЯТА И ЩЕ ИЗВОЮВАМЕ СВОБОДАТА СИ! Елате от цялата страна и заедно със столичани да спечлим тази обща битка на всички български граждани срещу злото, което ни ограбва и убива! ОРЛОВ МОСТ ще се помни, а гражданите сега пишем историята. БОЕЦ сме там! Споделяйте и подкрепете! #БОЕЦсрещуМАФИЯТА

09.08.2020 14:56:04

Анонимен

Целият народ не се е изсипал,защото е зает да работи,да гледа децата си и възрастните си родители. А вие си кряскайте. Пилците тая година няма да ги броим наесен,а напролет. Тогава ще се изненадате,че въпреки нахалството си сте много малко. Стигате само да вдигате шум.Пак ГЕРБ ще спечели изборите.

09.08.2020 13:57:09

Анонимен

Революция правят само комунистите.Няма ги Фидел Кастро и Че Гевара,но пък ги има Радев и Нинова.Напред,към нови комунистически бъднини.Народе глупав,колко пъти трябва да ви излъжат комунетата,за да прогледнете?МатрИала е слаб.Да!!!

09.08.2020 13:48:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.