• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Илияна Йотова: Не може да не отидем на националния си празник на връх Шипка

Илияна Йотова: Не може да не отидем на националния си празник на връх Шипка

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова бе на гости в студиото на предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

- В този час посрещаме Илияна Йотова при нас. Госпожо Йотова, здравейте, добре дошли при нас в студиото. Отново се срещаме, отново имаме повод да поговорим.
- Здравейте.

- Искате ли да започнем, предлагам ви от най-актуалното, не от втория мандат, и до втория мандат ще стигнем.
- Има време.

- Има време и до втория мандат, разбира се че това е важна тема, само да подсетя нашите зрители - пишете ни на нашата „Фейсбук" страница, ако тези политически разговори са ви интересни в неделя сутрин, можете да задавате въпросите си, да коментирате участието и на господин Главчев, и разбира се на вицепрезидента госпожа Йотова. Но управлението на здравната криза, което се оказа може би най-главният критерий за това правителството справя ли се или не се справя? И какви изводи си правите, госпожо Йотова, от краткия живот на „зеления коридор" в България? Тръгна коридорът и приключи своята работа. Въобще управлението на здравната криза като критерий за управление на властта?
- Много дълъг е този разговор и едва ли ще ни стигне времето. Нека да започнем от най-актуалните неща. Вижте, аз имам малко по-друго разбиране. Самият факт, че се наложи да се правят зелени коридори, вече е достатъчно доказателство, че нещо в отношение на ваксините, организацията на целия този процес, не струва, не става както трябва.

Защо се налагат зелени коридори, ако се вървеше по графика, който самото правителство беше начертало заедно с Щаба, който управлява кризата от самото начало, заедно с втория щаб, който трябваше да се грижи за това как да се разпределят ваксините, как да се подготви населението. И тук разговорът ни наистина е много сериозен. В никакъв случай не искам да бъда черногледа, защото с този процес, освен правителството и политическата власт, той опира до много лекари, които с нищо не са виновни за хаоса, който се създаде. Защо казвам, че това вече признание за, хайде провал е много силна дума, но за определени много сериозни проблеми? Защото, ако самото начало се вървеше по този график, доколкото си спомням първо трябваше да са лекари, медицински служители, след това учители, възрастните хора. Вчера между другото ме изненада една много лоша класация отново за България, защото се оказа, че от всички страни в ЕС, България не е на последното, но е на предпоследното място по брой на ваксинирани възрастни хора.

А това са едни от най-уязвимите групи, нали. Колко месеци говорихме за това? Зелените коридори бяха създадени, защото очевидно графикът и организацията на ваксините не беше проведен както трябва. Второ, другата голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини. Според мен, аз си давам сметка, че една от причините да се забави целият този процес в България е не само недостатъчно количество, макар че и тук има доста въпроси, които трябва да се зададат, а начинът по който вървеше самата кампания.

Хората не са убедени. Вижте, в България продължава да бъде една от страните в ЕС с най-висок процент на граждани, които не искат да се ваксинират. За мен не е достатъчно да видим две голи ръце, било то на министъра или на някой от водещите лекари и директори на болници. Поне три предписания има, три матрици на световни организации как да се прави кампанията за ваксините, за да може хората наистина да бъдат убедени и не само да имат информация. Аз съм съгласна, че ние ги заливаме с много информация. Но наистина да бъдат информирани за първата, втората, третата ваксина, за да могат наистина да се изпълнят тези графици.

- Добре, това ли е причината - страхът от ваксината да се окаже по-голям от страха от коронавируса? Това ли е причината?
- Когато човек не е информиран и той се страхува, когато има своите съмнения. Когато насреща си имаш всевъзможни източници, когато нямаш зад себе си държавата, която да ти обясни, да ти направи една структурирана кампания. Между другото всички тези програми, за които ви говоря и които си направих труда да изчета, всички те залагат и разчитат на прозрачност и честност. Казвате какви са рисковете за определени групи на първите ваксини, на прословутата „Астра Зенека", която трябваше много бързо да изразходваме, не знам защо.

И в крайна сметка, какво се получи? След целия този провал със зелените коридори, отново грешка. Защото вместо да се обясни на хората, да се успокоят, че макар и да са забавени доставките, макар и по-малко, всички тези, на които вече бяха сложени, ще имат втората доза, която е задължителна, какво направи властта? Тръгна да печели пиара, тръгна да печели общественото мнение, а не битката за това да бъдат сложени ваксините на хората, които трябва и когато трябва. Второ, пуснаха се всевъзможни събеседници в кавички в студиата, които буквално, ако говорят нелепици, то поне още повече демотивират хората от типа, че няма значение от коя ваксина ти е втората доза и т.н. Добре, излезте и го обяснете. В това отношение оценката е много, много слаб.

- Госпожо вицепрезидент, имате ли дежа вю? Миналата година по същото време - тържества на Шипка вдругиден няма да има, но от утре ресторантите в страната отварят. Каква е логиката на такова решение?
- Аз дори няма да го определя като логика и няма да разсъждавам логично, защото то няма логика. Но за мен това е цинизъм и мисля, че повече от този коментар е излишно да направя. Не може да не отидем на националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората са на разстояние, където може при добро желание да се създаде перфектна организация, едновременно с това отваряме ресторантите. В крайна сметка няма нищо лошо, защото аз съм от хората, които смятат че много отдавна това трябваше да стане, за да не се яви нелегалното ресторантско движение, знаете за какво говоря, едно. И второ, защото нямаше никаква логика тогава, когато случаите бяха по-малко, те да останат затворени, а сега когато за съжаление въпреки зелените коридори продължава да се качва процентът у нас, те да бъдат отворени. Мисля, че вчера всички видяхме каква беше прекрасна улица „Витошка" в София, нали?

- Добре, ако критикувате обаче, ако наричате провал зелените коридори и въобще ваксинационния план на правителството и на здравните власти, защо президентството например не излиза и не заяви по-директна позиция? Примерно, да се затворят училищата, да се затворят фитнесите, да не се пускат, примерно казано, ресторантите, ако смятате че така трябва? Защо не свикате КСНС?
- Единственото нещо, което можем да направим е да казваме мнението си. Както виждаме всяко нещо, което президентът предлага, се прави точно обратното. В самото начало, абсолютно, как да кажа, доброжелателно, консенсусно предложихме заедно да се изработят програми с различни варианти за развитието на кризата. От първия ден президентът го предлага. 7 или 8 обръщения, изказвания, заявки, както виждате до ден-днешен това не се направи.

Какво ни пречеше да направим сега три варианта с развитието на ситуацията с ваксините, при положение че аз съм съгласна, да, проблемът е за цяла Европа, проблемът е за целия свят, защото компаниите и фирмите не си изпълниха задълженията. Друг е въпросът, че за мен остава загадка как са договорени доставките като време и график. Аз зная, че общата формула за България сигурно е вярна като брой, квота и т.н., но на какви периоди, с какви ангажименти, това вече ми е трудно да преценя, защото има един неприятен факт, че страни, които са по-малки от нас, до този момент са получили повече. Аз нямам обяснение на този въпрос.

- Добре. Управлението на здравната криза е едно на ръка. Само в заключение да ви попитам, прощавайте, понеже вие преминахте, и аз преминах, и вие, и много хора преминаха през коронавируса. Ще се ваксинирате ли вие?
- Да, когато му дойде времето. Аз съм един от най-убедените хора в това отношение.

- Сега си имате антитела?
- Дай Боже да ги имам. Ще си направя изследвания, ще видим как са антителата. Много лекари казват, че си имат пик също антителата, след това, когато човек започне да ги губи, това е най-доброто време за ваксините. Но ще изчакам тогава, когато ми дойде редът. Няма да пререждам, както направиха много хора в България. Няма да го правя това, как да кажа, поредното пошло театро, защото смятам, че в моята ситуация, както и аз бях в ситуацията на много хора. Но остава горчилката, защото най-големият проблем след всичко това, което виждаме е, че в България много наши граждани продължават да нямат елементарен достъп до здравеопазване. Това е много страшно и смятам, че каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура в следващото правителство, парламент, ще бъде именно здравният министър. И бих пожелала от сега този здравен министър, нека да бъде наистина здравен министър, защото в момента, в който един здравен министър започва да бъде водач на листа, нещата вече отиват в друга посока.

- Президентската институция, госпожо Йотова, има смел поглед, направихте вие смел поглед - гледате вече към 2026 г. следващият петгодишен мандат. Какво от тези 5 г. остава недовършено, че искате още 5, ако така да влезем в тази тема, ако искате?
- Много неща остават недовършени, но най-вече остава недовършено голямата тема - накъде върви България? И ние искаме да бъдем част от този проект в следващите десетилетия, да започнем поне. И това беше честното отношение първо, към тези над 2 милиона човека в България, граждани български, които ни се довериха 2016 г., към всички тези, които ни подкрепяха в тези години и действително бяха с нас в много трудни моменти. Но нека да не забравяме нещо, което малко се коментира, може би малко е рано, но аз съм длъжна да го кажа, защото нашето решение беше ръководено от това да бъдем честни към хората. Остават много важни месеци, в които президентската институция ще играе много важна роля. И ние сме водени от желанието да бъдем наистина голям фактор, събираем фактор за стабилността на страната.

- Включва ли тази важна роля изработката на служебно правителство, ако не може да бъде съставен кабинет след 4 април?
- Преди всичко тази важна роля не просто включва, а основен приоритет да се създаде стабилно правителство в страната. Има много тежки месеци, които ни очакват и по отношение овладяване на здравната криза, и по отношение на ваксини, и по отношение на това икономически къде ще върви страната. Вижте, това че сме изсипали само за един месец декември 7 милиарда, българите не живеят по-добре, бизнесът не се чувства по-сигурен и по-стабилен. Едно голямо предизвикателство ни остава как ще защитим парите, които трябва от Европа да получим, не просто, за да ги изсипем отново в незнайни джобове, не просто, за да се прави пиар, между другото искам да отворя тук една скоба - много неприятно усещане остава това, че някои от министрите си позволява в момента силата на властовите ресурси, които има и позициите, които заема, да си правят собствените парламентарни кампании с европейски средства. Говоря тук не за злоупотреби, говоря за това, че много добре се използва възможността и лостовете, които имат, за да се подсказва на хората, че ако те не са във властта, следващият мандат няма да погледнат благосклонно на един или друг бизнес бранш.

- Кого визирате, конкретна политика ли визирате?
- Те не са един или два случаите. Но аз ще ви разкажа с две изречения един казус. Как гледате вие на ситуацията, в която един министър отива при един определен, да речем, бранш от българския бизнес и казва - ето, аз за вас ще направя една специална програма, в която вие ще получите едни определени средства като компенсация, за това че не сте работили, вашите изделия не могат да отидат на пазара. И видите ли това се случва точно в града, в който въпросният министър ще бъде водач на листа. Вижте, 30 г. минаха, хората вече не са толкова наивни. И когато се говори за това, че няма доверие в политици и в институции, това недоверие се подклажда именно от такива факти. Но да продължим с по-големия въпрос. Какво ни очаква? Очаква ни защитата на Програмата за възстановяване.

Някак си увлечени в много по-наистина човешки проблеми, свързани със здраве, свързани с недоимък, не гледаме на по-важните неща, по-дългосрочните неща. Те не са по-важни от гледна точка може би сега на обикновения човек, но те утре пак ще опрат до нас. Защото ние сме от малкото държави в Европа, да не кажа единствените, в които този План за възстановяване, защитата на тези европейски средства и в крайна сметка защитата на бъдещето на България, да не мине през българския парламент. Добре, как искаме институциите наистина да имат доверието на хората и да имат техния авторитет, когато се пренебрегва в една парламентарна република именно българския парламент.

Това разбира се не е изненадващо. Аз много се учудих от една реплика от председателя на парламентарната група д-р Дариткова, която между другото аз много уважавам, която каза в отговор на един въпрос „ами, министър председателят не идва в парламента, защото не е имало нужда". Представяте ли си в годината, която премина, 2020 г. с всичко това, което ни се струпа на главата, министър-председателят не е намерил за необходимо и важно да дойде в българския парламент. И когато казвате, че и ние постъпихме така с президента, завявайки този втори мандат - ние не го направихме декларативно. Там, отдолу, под изявлението на президента Радев има много ясни аргументи защо. И неслучайно на първо място е българската държавност. Всичко това е елемент на българската държавност. Не е по силите на нито една институция да го направи.

- Но позволете, госпожо Йотова, да добавим на тази тема и много хипотези, много спекулации, много догадки политически, много политически сметки, които в моментна се правят. Така че нека да вкараме и този нюанс в разговора. Аз съм сигурен, че той ще бъде интересен за нашите зрители - като например, ще искате ли от БСП да ви подкрепи или контравъпросът - очаквате ли да станете нова президентска двойка без помощта на БСП? Можете ли без тях?
- Със сигурност не. Но през всичките тези 4 г. нито аз, нито президентът Радев сме усетили поне за минута или за някое свое действие БСП да не ни подкрепя или поне да има ясно заявена позиция в това отношение. В интерес на истината спомняте ли си един детайл, който за нас беше много важен, когато на консултациите, свикани за изборите у нас и при срещата с ръководството на БСП, председателят мисля че съвсем прозрачно и пред всички се опита, даже много удачно, да изчисти този момент. Защото, вижте, аз не съм от вчера в политиката и всички ние много ясно съзнаваме, че президентската институция би мога да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци, за задкулисни договорки, което противоречи в крайна сметка, на това че президент и вицепрезидент се избират от всички хора. Ние не искаме да бъдем резултат като предложение на политическа конюнктура, на някакви много сериозни, много задкулисни и тайни договорки. Не. 4 г. за добро или за зло бяхме открити пред хората и ще продължим да бъдем открити.

- А спекулация ли е, госпожо Йотова, че преди Румен Радев да обяви намерението за втори мандат, левицата е искала вас да ви номинира за президент?
- Абсолютна спекулация и аз отказвам да коментирам това, защото не е вярно. Или поне никой не е говорил с мен в тази посока.

- Не е коректно това, че вие сте могла да бъдете кандидатура президент?
- Ако в нечии глави това се е раждало, поне не са ми споделили.

- Вие казвате „отдавна съм в политиката" и това е факт. Често казвате аз няма да изневеря на левицата, няма да изневеря на идеалите на БСП, но не се ли еманципира прекалено много Румен Радев от идеите на левицата? Не се ли еманципира прекалено много, не гравитира ли около либералните идеи на градската десница повече, отколкото на вас би ви се искало?
- Не е така, защото аз мога да го кажа от първо лице, работим заедно вече 4 г., в нито един момент от това, което обещавахме на хората 2016 г., не сме се променили. И тук да се говори за това дали сме по-близки до десницата, до левицата, нали разбирате, че това звучи, как да кажа, малко по-смешно.
Водещ: Добре, започнахме тази тема - гласът на „Дондуков 1" и гладът на „Дондуков 2", т.е. от двете страни на Ларгото, защо този диалог е невъзможен, защо този мост е изгорен, защо този конфликт е толкова остър, защо гласът на президентската институция е толкова ярка опозиция на тази на премиера? И понеже, казвате вие, много важни неща имаме да вършим по време на изборите, сега около тази дата 4 април, нека да ви припомня, ако позволите, думите на един предишен президент Георги Първанов, който в нашето студио казва: „Винаги е било тежко между премиер и президент, винаги е имало напрежение в тези отношения, само че аз като президент поех нещо много важно - да конструирам съдбовна, спасителна коалиция за България".

- Може ли вие с господин Радев да бъдете майка и баща на една спасителна коалиция за България?
- Знаете ли, първо, аз не обичам тези толкова високопарни слова. Реалностите и животът е доста по-простичък. Второ, Георги Първанов има самочувствието да бъде архитект на Тройната коалиция, не коментирам Тройната коалиция, защото там разговорът ни също може да бъде много дълъг. Тези, които съставиха Тройната коалиция, смятат че те са си архитектите. Така че, нали, в България никога няма едно мнение по различните...

- Не е ясно кой е майката, кой е бащата, това искате да кажете.
- ...второ, аз не считам че по Конституция, това което хората са дали на президент и вицепрезидент като правомощия и тези, които написаха най-новата българска Конституция и през ум не им е минавало президентът да бъде борсов посредник между партиите и спекулант. Напротив. Президентската институция е онова място, което създава стабилност. Естественото място за консултации, за разговори за всички онези, които са положили клетва в името на България и действително смятат, че са там, за да направим най-доброто за страната си. Питахте ме защо не беше възможен диалогът с изпълнителната власт? В началото той беше възможен, докато в един момент се оказа невъзможен поради елементарната причина, че в нашата страна всичко зависи от един човек.

Аз преди малко забелязах нещо в господин Главчев. Ще ми позволите само едно изречение. Знаете, че не е много коректно да го коментираме, той не е на този диван срещу нас, но дори той имаше известни съмнения относно джипката. Джипката е еманацията на тази власт. даже, ако се върнем, метафорично разбира се, към античната философия и литература, тогава Господ слиза, за да въдвори ред, Бог слиза, за да извади всички от една на практика безизходна ситуация - „Deus ex machina", а при нас е „Deus ex dzip.

Така не става в една демократична държава в 21 век. Много инициативи имахме в началото. И всеки министър, всеки народен представител, всеки председател на парламентарна група от управляващите каза „иди се разбери с Бойко". Не, това няма как да стане. Какво значи „да се разбираме"? Трябва да има нормален диалог между институциите и в този диалог, в дискусии да се раждат добрите решения. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, отказваме да бъдем под нечий похлупак, защото не това е ролята на президентската институция. Да, хората ще ви кажат „много малко правомощия имате, тя Конституцията сама ги е орязала". Ето, президентът Радев е типичен пример за това, че когато човек е на мястото, когато не си силовият президент, а силният президент, тогава и малките правомощия не могат да ти попречат. Нали? В крайна сметка каквото и да си говорим, именно с президентската институция се свързва най-силното желание и най-силната възможност за промяната на статуквото в България.

- Отново, госпожо Йотова, на финала на нашия разговор, с поглед към най-важното - предстоящите избори на 4 април в страната, парламентарен вот, парламентарни избори редовни в нашата страна. Как си обяснявате, че първоначално минималната разлика между ГЕРБ и БСП, буквално в 1%, вече се отдалечи? Води твърдо господин Борисов. Как си обяснявате, какво отнема ресурс за победа на левицата? Защо не може левицата?
- Аз бих ви препоръчала да го оставите този разговор наистина за политолози и социолози, защото това са аналитиците, които аз много уважавам. Но нека да не слагаме каруцата пред коня. Тепърва започва кампанията. Тепърва ще станат ясни всички листи, не само на някои от партиите. Между другото тук искам да отворя една скоба, че това, което виждам в листите, хората, които виждам на различните партии, ми дава много голяма самочувствие и надежда, дано да се оправдае, за това че наистина в следващия парламент имат шанс да попаднат много сериозни хора и много авторитетни хора. Различни, но авторитетни. И трябва да ги подкрепяме. Затова аз наистина призовавам хората да гласуват, нека всеки да го направи според собствените си убеждения. А що се отнася до разтварянето на тази ножица, вижте, няма как да не се отбележи, че две много сериозни извънпарламентарни, три формации, са на старта. Освен това разбира се в началото винаги има и сърдене в листи, конфликти, това е нормално. За мен по-важното е не само добрата кампания, но какво ще ни кажат партиите, не само на мен, но и на всички нас, българските граждани, по два много сериозни въпроса, които всички ние трябва да решим оттук нататък, независимо каква ни е оценката за кризи, за икономика, за всичко онова, което ни се струпа от вече година и няколко месеца. За мен тези два въпроса са следните - как България ще отговори на климатичните промени, всичко това, което е свързано с европейската ни политика, с онова, което трябва да правим вътре, така че най-накрая българската икономика да не е просто един пясък, в който се наливат пари без никаква възвръщаемост и без никаква перспектива? Как така ще направим, че да запазим природата си, защото толкова безобразия през тази една година излязоха на бял свят в страната ни? И вторият много съществен въпрос е как ще се преборим с бедността и неравенствата, защото това са кризите фантоми, които следват от КОВИД?

Нарастващата бедност, нарастващите разлики в стандартите на хората. Вече говорим за дигитално неравенство, за КОВИД поколение. Децата ни не са равностойни сега в образователния процес, нищо че Красимир Вълчев е толкова убедителен понякога. И аз наистина го уважавам като образователен министър, но знаете ли, в тези няколко месеца видяхме страната ни места, където не просто няма обхват, не просто няма интернет, но кажете как се учи с таблети, когато ти нямаш абсолютно достъп до интернет? Така че това са сериозните въпроси, върху които трябва да помислим всички ние. Затова казвам, че много внимателно трябва да гласуваме този път, за да има тази стабилност. А всичко друго - служебни кабинети, избори до дупка, избори две в едно, това е очевидно за политически сили, които мислят преди всичко за себе си, политици които мислят за себе си, но не мислят за България.

- Аз ви благодаря, че бяхте в нашето студио, вицепрезидентът Илияна Йотова.
- И аз ви благодаря.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На 3.03.2021 г....на връх Шипка !

01.03.2021 14:27:16

Анонимен

Како,ама всичко може ,ма ! Я се стегни малко !

28.02.2021 16:02:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.