• 16 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6133
 •  GBP / BGN 2.1976
 •  CHF / BGN 1.8160
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -3°C

Д-р Гълъбова: Има една чудесна книга – ”Болните, които ни управляват”

Д-р Гълъбова: Има една чудесна книга – ”Болните, които ни управляват”

/КРОСС/ В закона за здравето наистина има ясно разписан регламент, който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. Той работи за всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведение за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура. Когато обаче говорим за психоза, деецът ще бъде невменяем и няма да носи наказателна отговорност.

Това заяви в интервю пред FrogNews директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова. Повод е публикация в социалните мрежи на пиар-експерта Радослав Бимбалов, който в личния си профил във Facebook публикува поредното си отворено писмо.

Ето и цялото интервю:

Д-р Гълъбова, възможно ли е наистина граждани да сигнализират до прокуратурата за хора с психични заболявания?

В закона за здравето наистина има регламент който урежда недоброволното лекуване на хора с психични заболявания. В него се визират психозите, тежките личностови разстройства и умствената изостаналост. Регламентът е ясно разписан, той работи и всеки, който смята, че някой друг има нужда от принудително лекуване, защото има такава болест и поради това има опасно поведени за себе си и/или околните, може да подаде жалба в съответната районна прокуратура, която внася искане в съда за принудително настаняване и лечение, което трае до 3 месеца.

В тази процедура са включени и хората с тежки личностови разстройства. На практика обаче няма какво да се направи за тях в една психиатрична болница, защото там няма промяна в съзнанието в психиатричния смисъл.

Какво означава това?

Хората с личностови разстройства разбират свойството и значението на постъпките си. В този смисъл те могат да носят наказателна отговорност и отиват в затвора. Един човек с психоза обаче ще бъде невменяем – тоест деецът няма отношение към деянието.

Разбирам, че някои хора виждат неща, които не им харесват и веднага смятат, че това е продукт на болест. Много често обаче това е съвсем съзнателно поведение с цел извличане на облага, защото така им харесва, защото няма да бъдат наказани, дори морално.

Има една чудесна книга – „Болните, които ни управляват“. Вътре бяха разкостени всички световни лидери. Прави се перфектен психологически анализ на управляващите в света.

Препоръчвам и едно блестящо интервю на Юнг от 1938 г. Той прави анализ на Сталин, Хитлер и Мусолини. Колкото повече хората четат такава литература, която е свързана с психичното в тях самите, толкова повече ще се повишава техния емоционален интелект, а той, уви, у нас малко куца. Ние не искаме, а и някои не могат да извървят тъмните улички на съзнанието.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не сме ли всички болни или неуравновесени щом избираме да ни управляват психически болни или неуравновесени политици??

06.11.2020 20:25:29

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.