• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Деница Сачева: От 2021 г. ще се договарят минимални работни заплати по браншове и професии

Деница Сачева: От 2021 г. ще се договарят минимални работни заплати по браншове и професии

/КРОСС/ Социалният министър Деница Сачева определи като изключителен прогрес подписаното преди дни тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите. В Сутрешния блок на БНТ тя открои договарянето на минимални работни заплати по браншове и професии, което ще стартира през тази година, и ако бъде финализирано успешно, ще започне да действа от 2021-ва. Това означава, че ще продължава да има универсална минимална работна заплата, но на практика във всички браншове минималните възнаграждения би следвало да са над тази заплата, защото те тепърва ще се договарят между синдикатите и работодателите, поясни тя.

Сачева допълни, че продължава практиката - работодателите да изплащат първите три дни от болничните на служителите си. Когато говорим за три дни болнични, най-ефективният контрол може да бъде изпълняван именно от работодателя, защото той най-добре познава работниците си и знае кои от тях може да злоупотребят, аргументира се министърът. Тя обяви, че министерството й предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд - между 15 и 20 хил. лева за работодател, който недекларира труда на работниците си, и между 5 и 20 хиляди лева за длъжностно лице.

Тази тема е изключително важна, тя винаги е била много остра и болезнена, но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки, поясни идеята си Сачева.

Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси. Даваме по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне, за младите работници, които сега започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно.

Министър Деница Сачева открои и бъдещите реформи в системата за социално подпомагане. Това е една система, която съществува дълги години, и тя е изключително важна. Помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са семейните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. Това са теми, за които ние трябва да говорим много сериозно, защото има непрекъснат натиск да се въвеждат и нов тип помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния сектор... По тази тема най-интересните дискусии тепърва предстоят, каза тя.

По разчетите на социалното министерство почти 4000 хил. домакинства получават семейни помощи и именно там се получавало и най-голямото недоволство от средствата, които получават родителите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Адвокат Елена Гунчева

НАРОДЪТ СИ ЛИ НАРИЧАТЕ МАФИЯ, ПРЕСТЪПНИЦИ? 19.06.2020 Духалката Сачева днес нагло заяви, че срещу правителството била само мафията. Само мафиоти, видиш ли, не харесвали честните, безкористни, кадърни и почтени герберасти, плъзнали като чума из държавата и смучещи кръвта й. Тази неугледна женица, незнайно как добрала се до този пост, подкрепяща Истанбулската конвенция, поддържаща безумията относно отнемането на български деца от семействата им, работила в НПО, имащо връзка с терористи, каквато информация прочетох в медиите, има наглостта да нарича българите, които виждаме истината, мафия. На фона на Апартаментгейт, на Пацо Терасата, на записа „Ало, Ваньо“, пачките милиони евро на Онуй в спалнята му, на просташкият му речник, обиждаш освен българския народ, и председателят на Народното събрание, тази женица се чуди как така не ги харесваме. Как не харесваме пропадналите и рушащи се магистрали, току-що построени, как не харесваме наводненията по новите улици и булеварди, как не харесваме строителните безумия на „Граф Игнатиев“, как не харесваме как перничани стояха жадни половин година, как не харесваме да дишаме боклуците на Европа, докато вие си прибирате парите от продажбата на България. Ние ли сме мафия? Ние, които виждаме корупцията, некадърността и лъжите ви? Ние, които казваме истината за случващото се в държавата? Ние, които искаме запазване на изконите български ценности като семейство и деца, ние, които искаме да живеем нормално в родината си, без да гледаме как я ограбват пред очите ни? Вие сте престъпниците. Нагли, корумпирани, некадърни и необразовани. Събрани от кол и въже неудачници, които, ако не са членове на партията ви, за чеп за зеле няма да станат. Вие събрахте мръсната пяна от държавата и я сложихте най-отгоре да ни управлява. Вие сте мафията! И отговорност и дълг на всеки истински българин е да бъде против вас. И да ви измете от властта!

19.06.2020 18:31:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.