• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Костадин Костадинов: Ще поискаме референдум за зеления сертификат

Костадин Костадинов: Ще поискаме референдум за зеления сертификат

/КРОСС/ В студиото на „Здравей, България" е Костадин Костадинов - председател на ПГ на ПП „Възраждане".

- Здравейте, добре дошли. Вие отидохте вчера при президента без маски, преди това пък на председателски съвет сте се противопоставили категорично на идеята да се влиза със зелен сертификат в сградата на парламента. Кажете защо? Защо, ако работя в мол-а трябва да представя зелен сертификат, ако съм учител или ученик да се тествам, а пък, ако съм Костадин Костадинов, да си вляза просто така в една обществена сграда?

Абсурдно е да има подобно разделение наистина. И аз затова вчера поставих и въпроса защо в Министерство на здравеопазването примерно не се влиза със зелен сертификат, защо в Президентството не се влиза със зелен сертификат и защо не се изисква зелен сертификат за общините, за областните управи и за всички останали публични институции в държавата? Примерно и за съдилищата, и за прокуратурите. Аз задавам въпроса, защото това не е правилна мярка. Принципно зеленият сертификат, знаете нашата позиция - антиконституционен, незаконен и дискриминационен документ. Той не бива да бъде прилаган. Но самият факт, че в момента неговият идеолог Кацаров заявява, че една институция може да решава сама за себе си, това само по себе си означава, че този сертификат е на практика незаконен. Защото един документ трябва да важи за всички по един и същи начин. Не може да важи примерно за депутатите, а за другите да не важи или обратното - за другите да важи, а за депутатите да не важи.

- Хората са действително възмутени и смятат, че трябва и в парламента да се въведе, изхождайки точно от сравнението на колко други места е въведено.

Нормално е да са възмутени. Нашата позиция е, че трябва навсякъде да се премахне, защото смятаме, че този зелен сертификат единственото, което създава е само и единствено проблеми. Той принуждава хората да се ваксинират. Ние винаги сме смятали и продължаваме да смятаме, че ваксинацията трябва да бъде доброволна.

- Не, той дава и други възможности.

Е, дава възможности да си плащаш, за да ходиш на работа. Моята майка си плаща, за да ходи на работа. Плаща си тестовете. Когато въведоха зеленият сертификат, казаха че тестовете щели да бъдат безплатни. Нищо подобно - тестовете не са безплатни, защото манипулацията се заплаща. Самият тест - да, но самата манипулация варира между 7 и 15 лв. в зависимост от различните лаборатории. Което означава, че ако един човек работи на една минимална работна заплата два пъти в седмицата, ако сложим средно 10 лв., това означава, че той плаща 80 лв. такса, за да ходи на работа. Така че това не е правилно.

- Само искам да попитам как ще ходите на работа, ако парламентът все пак въведе това изискване? Онлайн ли ще участвате?

За „Възраждане" са гласували 127 567 човека и смятам да поканя всички от тях да дойдат заедно с нас вътре в парламента, защото всъщност парламентът не е наш. Парламентът е на българския народ. И никой няма право да въвежда някакви допълнителни ограничения, защото утре някой ще реши, че трябва да влизат само хора, които са угодни на мнозинството. Това е скрита форма на държавен преврат. Няма как да одобрим нещо подобно. Между другото, ако трябва ще сезираме и Конституционния съд за това нещо.

- Мнозинството обаче в парламента, ако гласува такова изискване, мнозинството навсякъде е така, в люлката на демокрацията Гърция е така, каквото мнозинството прецени, че за общественото здраве е добро, и го налага, дори да има спорове?

Парламентарното мнозинство или пък народното мнозинство. Ние веднага можем да поискаме да кажем референдум за този зелен сертификат. Можем да потърсим помощта на още 35 народни представители, да съберем изискуемия минимум, всъщност 32, тъй като 45 депутати са нужни, за да се предизвика обсъждане на референдум в парламента и можем да направим референдум по примера на Швейцария.

- Защо не направите обсъждане наистина?

Защото това в момента предстои. Ние до края на седмицата ще внесем поправки в Закона за здравето, защото Законът за здравето много йезуитски предишното правителство направи така, че с промените в него не парламентът, а министърът на здравеопазването и съответно Министерски съвет да решават да въвеждат или да не въвеждат каквито й да било ограничителни мерки, защото преди беше парламентът сега не е.

- А вие искате парламентът да решава?

Разбира се. Това е законодателна норма. Всички казват законите трябва да се изпълняват, само че това тук, което в момента се изпълнява - зеленият сертификат е подзаконов акт, който зависи само и единствено от издаващия го, от волята на Кацаров. В момента всички ние сме под диктатурата на Кацаров и образно казано и на Радев до някаква степен, защото той го е назначил и всичко става с неговото одобрение. Поради тази причина ние ще искаме властта да се върне обратно в ръцете на народните представители. Ако това не се случи, другото, което ще искаме и ще настояваме вече е референдум. Най-малкото можем да започнем да го обсъждаме. Вижте, когато говорим за нещо, което и ние с вас много пъти сме спорили и сме на различни мнения и в това няма нищо лошо, ние казваме едно, вие казвате друго. За да може да се види на чия страна е мнозинството, трябва да се стигне до някаква позиция, в която народът да се произнесе. И смятам, че точно по този въпрос, обикновено знаете каква е тезата на българските политици от така нареченият елит „той народът е прост и нищо не разбира". Хайде поне за зеления сертификат народът да не е прост, ако може, защото точно в този случай, няма човек, който да не е пострадал от него, включително и децата, които не са на училище.

- Много хора пострадаха от ковид. Кажете, господин Костадинов, аз разбирам, със сигурност тази позиция ви носи подкрепа. Обаче какво предлагате, ако, защото много хора разсъждават като вас, това всички сме убедени, какво предлагате обаче? Против сте единствената мярка, която беше въведена, как тогава да се пазим?

Ние не казваме това, което в момента коментираме с вас, за да спечелим подкрепа. Ние го казваме, защото го мислим. Има хора, които заради това, което казваме ние, съответно не ни харесват, но ние няма да си променим мнението. Миналата година на 14 май 2020 г. Възраждане организира първия протест срещу ограничителните мерки тогава на Борисов и на Каракачанов правителството, в Европа, не в България, в Европа и това няма да се промени. Това, което ние предлагаме е нормализация, защото вижте - в противен случай ние ще свикнем с това, че всяка година вече оттук нататък такъв ще бъде нашият живот с ограничения все по-затягащи се. Ние тук в предварителния разговор коментирахме ситуацията в Италия и в други държави, където вече се говори за задължителна ваксинация, за това че не можеш да влезеш в метрото дори, ако нямаш зелен сертификат. Това е фашизъм, разбирате ли. Брутална диктатура. Не може така по този начин. И това, което ние искаме е нормализация, искаме нормален живот.

- Бях в Италия за няколко дни. Нямаше никакъв проблем, нормализацията я имаше. И там бяха принудени да се ваксинират.

Има страшно много протести там и включително и вие ги отразявате. И слава Богу, нали достатъчно познавате. Има огромни протести, има огромно напрежение. Там държавата просто смачка хората. И ако ние трябва да търсим този модел, нека да се върнем преди 1989 г., така беше по същия начин, държавата така мачкаше хората.

- Как ще успеете да упражнявате някаква дейност изобщо международна, тъй като вие виждате цяла Европа го налага това нещо постепенно. Някои в Австрия със заплаха даже за лишаване от свобода, за над 60-годишните виждате как е. Вие няма да имате възможност не едно кафе да изпиете някъде. В тотална изолация ще бъдете, в метрото не можете да отидете. Поставяте себе си в един балон оттук до Калотина и обратно.

Първо, ние живеем в един балон, който е 111 хил. кв. км. Второ, нека да не забравяме, че светът не е само Западна Европа. И на трето място, нека да не забравяме, че дори и идеолозите на всички тези фашистки мерки, твърдят че в един момент, в който така наречената пандемия изчезне, нали, надяваме се че няма да живеем во веки и веков в следващите 1000 години в ситуация на пандемия, маски и т.н., когато това нещо изчезне в крайна сметка нещата би трябвало все пак по някакъв начин да се нормализират. Не за първи път изпадаме в ситуация, в която една част от света решава да полудее. Така беше по време на Втората световна война, Европа изби евреите си, ние бяхме единствените, които се противопоставиха. Сравнението, някои казват, че не е коректно, но смятам че е напълно коректно. Не може и не бива да се водим по общата мода. Ако целият свят е решил да полудява, ние не можем да правим същото нещо, разберете.

- Целият свят има много по-ниска смъртност от нас, господин Костадинов. 28 хиляди души от началото на пандемията.

Ние сме с най-високата смъртност в света от 2007 г. Ние сме с най-високата смъртност по инсулти, ракови заболявания, инфаркти и т.н.

- Тук тази година е смъртността в червеното, тук са и инсултите, и ракът, и кое друго - общата смъртност е ето тази, тук има надежда наистина да тръгне надолу, но това е общата смъртност - тук е и ковидът, и другите. Т.е. 5 г. е така, ето дават 2016 г. и тук с червеното е от сега, така че това е от ковид, освен ако не смятате, че инсултите са се повишили толкова много.

Ще видим статистиката, когато излязат окончателните числа, безспорно е, че има увеличение и увеличението се дължи на много фактори и най-вече на фактора, че в момента, когато някой човек потърси помощ, той търси помощ по две причини - или защото действително има нужда, има и много тежки случаи безспорно, или защото заради това, че когато той в момента кашля, кихне, знае, че ще умре, защото статистиката му показва това нещо. Когато влезеш в болница обаче и когато в тази ситуация, в която се намираме ние с една рухнала здравна система, за съжаление, в която ние имаме да кажем близо 2000 легла в интензивните...

- Само тази вълна ли е била рухнала, предните не е била рухнала? Защо е по-рухнала сега?

Не, напротив. Поради простата причина, че заради ситуацията на създадена паника и психоза огромната част от хората в нашата страна в момента изпитват дивашки страх.

- От страх ли са умрели тези в червеното?

Вие не ме изслушвате. В момента, в който те влязат в болница, заради факта, че ние имаме здравна система, която не може да поеме такъв допълнителен натиск върху нея по една или друга причина, тя започва да се задъхва и не може да даде качествена помощ, поради простата причина, че имаме 1800 легла в интензивните, имаме лекари и медицински сестри, които могат да обслужат половината, тъй като здравната система не са леглата, не са болниците като сгради, а са хората в тях. Ето това е големият проблем.

- Така е, за това сте прав. Но при рухнала здравна система, ми се струва, че трябва още повече да се пазим, а не да ходим без маски.

Не е въпросът, че ние не трябва да се пазим. Само че първо маските не пазят, както е добре известен факт. Можем да пуснем изказване на Кунчев примерно от преди 2 г., където той казва, че това е абсолютно безсмислено нещо, Мутафчийски включително и т.н. Въпросът е в следното нещо: Тези ограничения обаче не носят абсолютно никакъв ефект върху общата здравна картина, защото виждаме, че действията на тази крива, която е на така наречената пандемия, та си следва своя собствена логика така, както всяка година се е случвало с всички респираторни заболявания.

- Пак се разпалихме по тази тема.

Нормално е да се разпалим, всички ние сме потърпевши.

- Кажете моля само с да или не, ще подкрепите ли евентуален кабинет на тази четворна коалиция?

По заявките, които до момента сме видели, всички ние разбира се, защото ние не участваме в преговорите, не виждам приоритетите за „Възраждане", които са важни, да са застъпени в програмата на бъдещия проектокабинет. Не виждам нищо за демографската катастрофа за изчезването на нашата страна, не виждам нищо за образователната политика за изхвърлянето на чуждото влияние от българското образование, не виждам нищо за здравната политика, апокалипсисът. Не виждам на този етап нещата, заради които ние бихме ги подкрепили. А и ние сме принципни, ако нещата, които ние сме записали в нашата програма бъдат застъпени в проектопрограмата на кабинета, ние ще ги подкрепим.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мерките са необходими за здравето на нацията. Следователно, те трябва да важат за всички и навсякъде. Народните представители трябва да дадат пример за всички граждани, като се ваксинират /с някои изключения по медицински причини, по принцип, под 5%/ и представят зелени сертификати.

11.12.2021 20:06:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.