• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Баркод сменя стикера за „Гражданска“ на стъклото

Баркод сменя стикера за „Гражданска“ на стъклото

/КРОСС/ Стикерът за наличие на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на предното стъкло на автомобилите ще бъде отменен. Това става ясно от коментари на Министерство на финансите по предложения към пуснатите за обществено обсъждане промени в Кодекса за застраховането.

Вместо стикер върху стъклото на автомобила, първоначално стикер ще бъде лепен върху самата застрахователна полица. След около две години и половина и този стикер ще бъде премахнат, а вместо него върху полицата ще бъде отпечатван двумерен баркод. При сканиране на този баркод ще бъде осъществявана електронна връзка с данните на Гаранционния фонд за автомобилите в страната с валидна "Гражданска отговорност". Така при проверка на пътя полицаите ще могат да проверяват дали полицата, която носи шофьорът, е валидна. Предложението на Министерство на финансите е стикери да бъдат лепени върху полиците до края на 2026 г. и едва след това лепенките да бъдат заменени с безплатен баркод.

Стикерът на автомобила струва 1,40 лв., посочва разгневен гражданин по отношение на предложените промени в Кодекса за застраховането. Тези 1,40 лв. влизат в цената на всяка застраховка и се плащат от хората. Сметнете колко застраховки се правят на година, при положение че в страната има около 4 милиона автомобила, а за много от тях собствениците плащат разсрочено на тримесечие и съответно им дават четири стикера по 1,40 лв., посочва гражданинът, който използва името Севастократор. "Това са милиони левове влизащи в нечия (наша) фирма", допълва той. Не е ясно дали стикерът, който ще смени този на стъклото на автомобила и до края на 2026 г. ще бъде лепен върху полицата, ще бъде по-евтин.

Стикерът отдавна е загубил своята роля. Камерите по пътищата разчитат номерата на автомобилите и автоматично по номера може да бъде проверено дали колата има застраховка "Гражданска отговорност". А ако автомобилът бъде спрян от полицай на пътя, има други варианти да бъде проверено дали има полица. Шофьорът трябва да носи както самата полица, така и допълнително картонче, издавано от Гаранционния фонд, което доказва наличието на застраховка. Освен това по номера на автомобила може да бъде направена справка в данните на Гаранционния фонд и онлайн да бъде проверено дали има действаща застраховка.

При пътуване в чужбина стикерът върху предното стъкло също не върши никаква работа. В чужбина камерите не могат да проверят по номера дали автомобилът има застраховка. Но камерите не могат да направят това и по стикера. А ако в чужбина шофьорът бъде спрян за проверка от пътен полица, той задължително трябва да носи полица "Зелена карта", която се издава допълнително към "Гражданска отговорност" без да бъде плащана допълнителна цена.

С предложените промени в Кодекса за застраховането "Зелена карта" ще бъде издавана само при изрично искане от страна на човека, който прави застраховката.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.