• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия

Бум на хранителни зависимости по време на пандемия

/КРОСС/ Бум на хранителни зависимости по време на пандемия. Предупреждението е на британски учени, които откриват негативния ефект от трайното затваряне вкъщи. Може ли да се стигне до ударна промяна в теглото и кои са най-засегнати? Това провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна". Пътят към спортната зала става все по-труден по време на пандемия. Не само заради ограничителните мерки, но и заради новите навици, които изолацията формира. Трайното затваряне вкъщи отключва различни хранителни зависимости - от ударно трупане на килограми до другата крайност - анорексия и булимия. Така броят на тези състояния още повече расте, въпреки че и преди коронавируса над 30% от населението на Европа беше жертва на хранителни зависимости.

Според данните средно всеки е добавил 4 кг в локдауна. А най-засегнати са мъжете и децата. Месеци изолация, стрес и затваряне. Промяната в емоциите бързо води и до промяна във всекидневните навиците за Анастасия. Бях много стресирана, храненето ми тотално се обърка, стоенето вкъщи доведе до едно емоционално хранене. Лично аз се хранех много повече и много по-„мръсно" така да се каже, споделя тя.

Промяната в навиците се пренася и на кантара. По-лошото - и върху тонуса и здравето на Анастасия. Качих три кг за кратко, което не беше най-голямата драма. По-голямата драма беше, че самият организъм започват по съвсем друг начин да действа - метаболизмът ми се забавя, станах ленива, започнах да губя интерес към тренировките, разказва тя.

За много като Анастасия заместител на ежедневните навици се превръща храната. А това бързо води до опасни зависимости към всичко, което слагаме на трапезата, категорични са експертите по хранене.

Ако някога сме говорили за емоционално хранене, сега вече то е абсолютен факт при всеки един от нас - защото малко или много храната компенсира емоциите, които не изпитваме от това, че сме затворени повече в къщи, социалните ни контакти са ограничени. Не е случайно, че по време на пандемията ставаме свидетели, че по стените на много хора в социалните мрежи е пълно с рецепти, снимане на храна - това преобладава в нашия живот, обясни диетологът Ипократис Пападимитракос.

Ние с храната сме в едно определено отношение. По същия начин, както сме в любовни или други отношения с близки и приятели - по същия начин ние сме в отношения и с храната. Т.е. когато ни липсват емоции от социален характер, ние компенсираме с храната. И това води до едни крайности, които водят до нежелани последици, добави Камелия Буюклиева.

Резултатът - ударно трупане на килограми при едни и рязко сваляне на теглото - при други. При всички обаче - хранителните зависимости се превръщат в диагноза.

Нова телевизия „Здравей, България"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.