• 27 Яну 2022 |
 •  USD / BGN 1.7525
 •  GBP / BGN 2.3460
 •  CHF / BGN 1.8822
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 1°C

Стоян Мавродиев: Българската банка за развитие е готова да се включи в програмата на ЕК „InvestEU”

Стоян Мавродиев: Българската банка за развитие е готова да се включи в програмата на ЕК „InvestEU”

/КРОСС/ „Българската банка за развитие заявява готовността си да участва като прилагащ партньор в предстоящата мащабна финансова програма на ЕК "InvestEU". Това заяви главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев по време на откриването на международния икономически форум на ББР, който се провежда днес под наслов „Пътища за партньорства".
Събитието минава под знака на 20-годишния юбилей на банката и тази година е неговото второ издание. Фокус на срещата е европейска дискусия по програмата „InvestEU" за периода 2021-2027 и бъдещият й потенциал в региона на Югоизточна Европа.
Във форума участват представители на националните институции, ЕК, ЕИБ и ЕБВР, както и ръководители на насърчителните банки от региона.
Програмата „InvestEU" и нейният гаранционен фонд ще бъдат важен инструмент на Европейската комисия за стимулиране на инвестициите за растеж.
„Българската банка за развитие е институция с водещо значение за българската икономика и развитието на региона", заяви представителят на Европейската комисия Флорентин Хопмайер, член на Кабинета на вицепрезидента Юрки Катайнен с ресор „Работни места, инвестиции, растеж и конкурентоспособност". По думите й, участието на насърчителните банки като прилагащи партньори в програмата ще даде възможност за подпомагане на сектори, които до момента не са достатъчно застъпени в инвестиционната политика на ЕК.
Такава например е подкрепата за новосъздадените предприятия и технологичните компании, които се разглеждат като по-рискови. Акцент е финансирането на социални инвестиции, устойчива инфраструктура, научни изследвания, иновации и цифровизация.
Флорентин Хопмайер заяви, че Естония, Румъния и България са „отличниците" на Плана „Юнкер", партньор по който е и Българската банка за развитие. Третото място на България като бенефициент е много висок резултат, допълни още тя и заяви очакванията си с помощта на насърчителните банки да се осъществи реална подкрепа за компаниите в региона.
„InvestEU" не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура, уточни Стоян Мавродиев. По примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове банката е готова да структурира и финансира програма за изграждане на детски градини в страната. Предстои да се обсъди подкрепата за трансгранични проекти, което е от особена важност за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона, допълни още той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.