• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Русия заплаши Zoom с блокиране

Русия заплаши Zoom с блокиране

/КРОСС/ Русия предупреди Zoom, че софтуерното приложение за видеоконференции може да бъде напълно блокирано в страната, след като местните медии съобщиха, че е ограничило достъпа на правителствени агенции и държавни компании, предаде АФП.

Американската компания се очерта като глобален лидер в приложенията за видеоконферентна връзка и стана повсеместно използвана, след като компаниите и училищата се преместиха онлайн след избухването на пандемията от коронавирус. Руските медии съобщиха, че Zoom е забранил на своите дистрибутори да работят с правителствени агенции и компании в Русия и редица постсъветски страни, известни като Общността на независимите държави, поради опасения от новите американски санкции срещу Москва.

Александър Башкин, член на горната камара на руския парламент, заяви пред държавната агенция РИА Новости, че Москва може да бъде принудена да отговори.

„Русия не е привърженик на санкциите, но ако Zoom вземе такова решение по отношение на правителствени агенции и държавни компании, тогава е възможно да се блокира тази услуга у нас като реципрочна, симетрична мярка", заяви членът на Съвета на федерацията.

Преди това Русия блокира западни онлайн платформи като LinkedIn и през март започна да забавя скоростта на услугите на Twitter в страната в опит да принуди американския гигант в социалните медии да премахне това, което според Москва е „незаконно съдържание".

Президентът Владимир Путин се оплака, че големите технологични компании се конкурират с държавите, а властите се стремят да създадат местни конкуренти, които да заменят западните платформи.

Министърът на образованието Сергей Кравцов заяви, че руските училища няма да бъдат засегнати от потенциална забрана, като добави, че новата система за видеоконференции в страната „Сферум" може да служи като заместител.

"Готови сме за всяка ситуация. И разбира се, ще се съсредоточим повече върху собствения си софтуер", каза той, цитиран от ТАСС. Руската ядрена корпорация "Росатом" заяви, че по същия начин няма да има проблем със забраната на Zoom.

"Руската ядрена индустрия използва собствена вътрешна затворена платформа за комуникация", заяви говорител, цитиран от РИА Новости.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.