• 05 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7262
 •  GBP / BGN 2.1866
 •  CHF / BGN 1.8000
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 21°C

Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

 Милка Христова: Общинското здравеопазване е заплашено от финансов колапс

/КРОСС/ Общинското здравеопазване е пред финансов колапс и Столична община трябва да гарантира заплащането на персонала в болниците. Това заяви заместник-председателят на СОС, на групата на социалистите в СОС и на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика Милка Христова. След обявеното извънредно положение и наложената карантина, прекратяването на профилактичните прегледи, спирането на плановите операции, необходимостта от социална изолация, в това число и на хората с хронични заболявания пациенто-потокът в общинските лечебни заведения е намалял почти до 80%. Това обрича общинските болници и ДКЦ на фалит.

"В резултат на наложената дълбоко неправилна здравна политика от 2000 година, лечебните заведения функционират като търговски дружества, обясни Милка Христова. - В този смисъл техните приходи се формират почти изцяло от НЗОК, като се заплаща само при извършена дейност, на принципа "парите следват пациента". Тоест, заплатите на работещите в лечебните заведения изобщо не са гарантирани. Същевременно лекарите и медицинските сестри трябва да осигуряват достъпност и да гарантират здравната услуга, което налага да са на разположение в кабинетите си, независимо дали има пациенти или не. Създава се реална ситуация, при която голяма част от общинските болници и ДКЦ ще бъдат във финансова невъзможност да изплатят заплатите на лекарите и на медицинските сестри още в края на настоящия месец март. Мисля, че нито ръководството на Столична община, нито колегите от СОС биха оспорили, че най-важният капитал на общинското здравеопазване е неговият кадрови медицински състав. Този капитал сме длъжни да съхраним, за да гарантираме навременна и качествена медицинска помощ на столичани в съответните райони и квартали, не само по отношение на COVID19, но и във всички останали случаи".

Според Милка Христова, въпросът касае общинското здравеопазване в цялата страна, но докато се намери решение на национално ниво, Столична община, в качеството си на собственик на лечебните заведения, трябва да обезпечи и гарантира заплащането на труда на заетите в общинското здравеопазване. "Необходими са спешни мерки, които да спасят този толкова важен сектор, заяви заместник-председателят на СОС от БСП. - Столична община трябва да гарантира и да осигури изплащането на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в общинските болници, ДКЦ-та и медицински центрове. Едно от предложенията е заетите на трудов договор лекари да получат по една и половина минимална работна заплата за страната, а сестрите и помощния персонал - по една минимална работна заплата, като средствата ще са за сметка на общинския бюджет. Наред с това е задължително Столична община да осигури централизирано и безвъзмездно - за времето на извънредното положение - зареждане на общинските здравни заведения с дезинфектанти и предпазни средства, които да гарантират безопасността както на персонала, така и на пациентите. В това отношение не бива да има никакви липси".

Заместник-председателят на комисията по здравеопазване в СОС е категорична, че лекарите и медицинските сестри се нуждаят не само от обществено признание и аплодисменти но и от гарантирано заплащане на труда си, който е насочен към най-важното - здравето на хората. Тя припомни, че всички тези мерки бяха предложени от групата на БСП в СОС в официална позиция още на 17-ти март.

Милка Христова потвърди, че социалистите в Столичния общински съвет ще подкрепят всички икономически мерки и предложения, които имат за цел да подпомогнат гражданите на столицата и дейността на малкия и среден бизнес, потърпевши от мерките, взети за предотвратяване на масова зараза на населението с COVID19. "Виждаме, че част от нашите предложения от 17-ти март са оценени от кмета Фандъкова и екипа й от ГЕРБ и вече влизат и в техните списъци с мерки, каза заместник-председателят на групата на БСП в СОС. - Сред тях са намаляване или пълно отпадане на наема, който събират общинските дружества за стопанисваните от тях търговски обекти като сергии и магазини на пазарите, в метростанциите, подлезите и на други места на територията на столицата. Предложихме и мораториум върху плащането на наеми от граждани, настанени в общински жилища, които са пуснати принудително в неплатен отпуск или са с прекратен трудов договор в резултат от наложените мерки за справяне с епидемията по време на извънредното положение. Вече заявихме, че ще подкрепим предлагания нов гаранционен инструмент в помощ на малкия и среден бизнес в столицата от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Идеята на този инструмент е Фондът да издава гаранции пред банки по кредити на малки и средни предприятия (МСП) от Столична община, чиято дейност е засегната от извънредното положение и които изпитват недостиг на оборотни средства. Ще настояваме обаче, да бъде изработена специална методика с ясни и прецизни критерии по отношение подбора на малките и средни предприятия, които ще бъдат подпомагани от Фонда. Считаме, че водещ трябва да бъде социалният аспект на критериите - запазване на работните места, изплащане на трудови възнаграждения и други".

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Във връзка с цитирания текст на проф. Людмил Георгиев, сега ми става ясен изблика на Карапаткапопекинскиотхошимин от сутринта за Народния съд!

26.03.2020 14:20:45

Ало, депутацията

не се спотайвайте,а дарете заплатите си на болниците.

26.03.2020 06:53:37

Проф.Людмил Георгиев

Мут...геньо от Банкя споделяше преди време, че се е научил да играе шах, което би трябвало да го притеснява, защото сегашната Му ситуация определено е цунг - цванг, тоест всеки негов ход е губещ!... Да предположим, например, че епидемията с коронавируса в България се разрасне дори не до нивата на Италия и Испания, и в България умрат няколко стотици или няколко хиляди души - представям си как близките им ще наточат секири или каквото се сетите, за да отмъстят поради глупостите на правителството?!... Или обратното - да се спасим по някакво чудо от масовата смърт, но пък ще се окаже, че отново хиляди и милиони няма как да преживяват - гладът ще ги спаси от страха и те отново ще поискат сметка от Мут...геньо и Ша...ката Му?!... Или пък Мут...геньо и Ша...ката Му да разиграят стария сценария - да хвърлят оставка и да чакат следващи избори, които по изпитан начин да манипулират и извратят - няма как да стане, защото в гръб ще ги чака служебно правителство на Президента, който Дай Боже този път да бъде в час и да назначи хора, които ще разнищят далаверите на Борисов и кабинета Му!... Да не говоря, че Владимир Владимирович отдавна чака Мут...геньо от Банкя да свърши своята част от работата по "Турски поток" - Доналд Тръмп няма как да спаси Му..ата в тази ситуация, защото короната започва да има ужасяващи последици за самите САЩ!... Очевидно е, че в тази ситуация и "Тайпи", тоест Реджеп Таип Ердоган, няма как да помогне на Му...ата, защото по оценката на много вирусолози, епидемията в Турция тепърва предстои!... А пък абдикиралите от кризата "европейски партньори" на Мут...геньо от Банкя едва ли ще са склонни да го подкрепят, особено като имаме предвид, че те вече са различни - ишиасът Юнкер можеше и да приема подкупи, но аристократката фон дер Лайен очевидно ще чака разследването на полицията в Барселона!... Казвам всичко това, защото, от една страна, ми е твърде непонятна "съпротивата" срещу извънредното положение, след като 10 години търпяхме Мут...геньо и не се събрахме да го изгоним, и, от друга страна, че се надяваме на някакъв следващ "спасител", произхождащ от Мут...геньо и Ша...ката Му!... Знам всичко това много добре, но и знам, че във всяка една от описаните по-горе ситуации, ГЕРБ-ерастите на централно и местни нива просто ще бъдат бесени по дърветата без съд и присъда или убивани показно с камъни!...

26.03.2020 02:53:09

Анонимен

Ето това е истината за герберасткото здравеопазване, което дебилите търпяха, но сега ще умираме всичките....

25.03.2020 21:21:01

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.