• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Д-р Петър Москов: Нужни са реформи в здравеопазването

Д-р Петър Москов: Нужни са реформи в здравеопазването

/КРОСС/ Нужни са реформи в здравеопазването. Държавата не трябва да превръща болниците в търговски дружества. Битката за смислено здравеопазване, посветено на медицината, а не на търговията, трябва да продължи. Това каза бившият здравен министър д-р Петър Москов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Държавата по думите му все по-малко е се занимава със същностните си функции и все повече е бизнес субект. Битката в България да има посветено на медицината, а не на търговията здравеопазване, е започнала преди 10 години и трябва да продължи. „Ако през следващата година останат повече 100 болници, които да имат договор с НЗОК, всички структуроопределящи големи държани болници, които в момента са над водата, ще бъдат потопени, ще бъдат унищожени или ще се превърнат в никому ненужни лечебни заведения. Защото начинът на финансиране и структурата на системата определя това. Тук опираме до ролята на държавата. Парите в здравеопазването не идват, за да ви излекуват, а за да бъдете в болница. Докато механизма на финансиране е такъв - резултатът ще е такъв. Това е същностната роля на държавата", подчерта той.

Москов коментира и протестите на работещите в здравеопазването. „Познавам служебния министър Меджидиев и имам уважение към професионалната му кариера. Служебното правителство може да направи само това, което прави в момента - да кърпят дефицити, да кърпят дупки. Въпросът е дали има политическа воля, а тя се изразява от партиите в парламента, да променят системата на здравеопазването. Защото докато тази система изглежда по този начин - структурирана от едни, които работят, които са по-зле платени, все по-натоварени и прегарят, а други правят само това, което им е изгодно търговски, а не това, което е нужно на пациентите, проблемите ще са такива", заяви Москов.

Липсата на някои лекарства от аптечната мрежа се дължат на механизма на реекспорт, посочи той.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.