• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Проф.Асена Сербезова: МЗ е отговорно за това, което се случва в болничните лечебни заведения

Проф.Асена Сербезова: МЗ е отговорно за това, което се случва в болничните лечебни заведения

/КРОСС/ През изминалите 7 месеца аз разпоредих около над 60 проверки от инспектората, над 70 от вътрешния одит и одитни ангажименти. Обект на проверка бяха не само болнични лечебни заведения, но също така и регионални здравни инспекции, както и структурите на Министерството на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Министерство на здравеопазването е отговорно за това, което се случва в тези болнични лечебни заведения и съвсем логично е да се поинтересува как тези пари се разходват, тъй като това са публични средства, посочи тя. „Дали това става в съответствие с вътрешни правила, със законите и нормативната уредба в страната и няма нищо общо с личностните и професионални качества на уважавани от нас лекари.

Проф. Сербезова обърна внимание на казуса с проф. Генчо Начев, получил 1 млн. лв. за три години от допълнителни възнаграждения по граждански договори. „Самото взимане на такава сума, след като има съответните документи, отчетени към съответните данъчни власти, не е нарушение", отбеляза тя.

Сключването на граждански договори, за срок от три години според Вътрешния одит представлява на практика прикрит трудов договор. „Имало е два граждански договора в сила. Отделно от сумите, които са извън месечното възнаграждение, месечно - чрез заплата и допълнително материално стимулиране, са около 30 000 лв.", поясни министърът в оставка.

Тя коментира и отстраняването на директора на „Пирогов". „За разлика от други лечебни заведения с подобни проблеми, чиито директори имат ясно изразено намерение да оздравят болничното лечебно заведение, тук, когато назначихме прокурист, на прокуриста му бе отказан достъп до финансови документи, достъп до отделенията и дори бе извършено действие за самоуправство от страна на проф. Поромански", заяви проф. Сербезова.

Тя призна, че с действията си е засегнала определени интереси и в резултат към нея и семейството й са били отправени заплахи, но не уточни от кой са дошли те и с отстраняването на кои лица са свързани. „Влизам в интереси, аз не влизам в никакви битки. Аз съм министърът на здравеопазването, който е изпратил проверки и който няма да си затвори очите пред тези резултати", категорична бе тя.

Министърът на здравеопазването в оставка коментира и повишаването на заболелите от КОВИД през последната седмица. 14-дневната заболяемост е около 65 новозаболели на 100 хиляди население. „Отчитаме плавен ръст през последните 14 дни, това което мога да кажа по възрастови групи, че най-високата отчетена заболяемост е при лицата 80-89 г., следвани от 70-79. Не се наблюдава ръст при лицата, постъпили за болнично лечение, т.е. случаите са по-леки, минава лечението в домашна обстановка", отбеляза тя.

Асена Сербезова призова хората да се ваксинират, тъй като болестта протича много по-леко при ваксинирани. Препоръчително е да се използват и маски в градския транспорт и при струпване на хора на закрито, посочи още тя.

По думите й на този етап не се налага затягане на мерките.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.