• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Д-р Благомир Здравков: Децата с хронични заболявания е най-добре да бъдат ваксинирани

 Д-р Благомир Здравков: Децата с хронични заболявания е най-добре да бъдат ваксинирани

/КРОСС/ Щадящите тестове на деца включват взимане на пробата чрез отделяне на слюнка. Това каза д-р Благомир Здравков - директор на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев" в предаването „Лице в лице". „Другите, които чух, че служебният министър на здравеопазването спомена, са с близалка, чиято цел е същата. Т.е. по-малък е травматизмът за самите деца."

В Германия например на децата се взима точно с тези тестове проби, с тези обикновените, дори по-големите деца са обучени сами да си взимат, обясни Здравков.

Вирусолозите твърдят, че тези тестове са еквивалент на бързите антигенни тестове, допълни още Здравков.

Делта вариантът е много по-заразен, допълни Здравков. „Един заразен с Делта вариантът заразява 4-6 до 10 човека. Децата са ниско ваксинирана група, т.е. за децата до 12 г. няма все още разрешение за приложение на ваксина, а тези, които са над 12 г. знаем, че в България ваксинацията е рядка. И всъщност при неваксинираните деца в много по-бърз темп се заразяват."

Честотата на заразени с ковид деца с нужда от хоспитализация е значително по-висок от предходната вълна, обясни още Здравков. „При нас от 11 разкрити за ковид легла, само 4 са свободни. И това е само от петък досега. Най-често причината е повишена температура, кашлица, може да има белези на дихателна недостатъчност. За щастие при нас резултатите са много добри за лечението на децата."

Децата, които имат хронични заболявания, е най-добре да бъдат ваксинирани, останалите - по преценка на личния лекар, в заключение каза д-р Здравков.

Консумативите са с много високи цени, лекарства също, не е проблем само тока, допълни Здравков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.