• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Зеленски вижда напредък по въпроса за западните гаранции за сигурността на Украйна

Зеленски вижда напредък по въпроса за западните гаранции за сигурността на Украйна

/КРОСС/ Украинското ръководство заяви, че вижда напредък в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия. Това каза в традиционното си вечерно видеообръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Той заговори за „дипломатически успех" и отбеляза, че 18 държави са се присъединили към декларацията на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) за осигуряването на подобни гаранции, но не навлезе в конкретика.

В посланието си Зеленски отправи поглед и към предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, посочвайки в тази връзка, че страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света. Раздираната от война Украйна се отбранява вече 18 месеца със западна помощ срещу Русия, която на 24 февруари миналата година предприе пълномащабно нахлуване на нейна територия.

На Деня на независимостта тази година ще се навършат точно една година и половина от началото на военния конфликт, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обяви в социалната мрежа Телеграм, че се водят преговори за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания.

Очаква се да започнат контакти по въпроса и с другите страни от Г-7. Първите двустранни споразумения би трябвало да бъдат сключени до края на годината, каза той.

Въпросът опира до това след края на руската инвазия да не се допусне нова война или повторение на агресията на Москва, добави ръководителят на украинската президентска канцелария.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по „формулата на мира" продължава. Една от основните цели е да бъдат изтеглени руските войски преди каквито и да било преговори. Русия отхвърля подобна възможност като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически мисии в момента работят по тази „мирна формула". Броят на участващите в тази дейност посланици от различни държави става все по-голям, добави Ермак. Той очаква до един месец да има ново заседание на тези страни във формат съветници по сигурността, което да подготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предишно изказване на Ермак лидерският форум би трябвало да бъде организиран до края на годината, като в момента се обсъжда мястото, където да се състои.

След първата среща на върха е планирано да има втора, в която участие вече да вземе и Москва. Президентството в Киев заяви, че се надява дотогава Русия да е капитулирала.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Иронията в ситуацията е в това, че и т.н. колективен Запад, начело с англосаксите се опитва да гарантира оживяването на Усрайна, на практика включвайки цялото НАТО в конфликта. Като резултат на НАТО вече не му остана оръжие, на американците им писна Байдън да им харчи парите за страна, която повечето от тях не знаят къде сеэнамира, Усрайна изгуби устойчиво 1/4 от територията си, с тенденцията да загубии повече, включително Николаев и Одеса. Руснаците от своя страна се мобилизираха, организираха производството на оръжие и боеприпаси и само чакат измъчената контраофанзива на укрите да издъхне окончателно и да тръгнат напред. Кой ще ги спре и с какво. Кога ви предлагаха преговори, договорености, мир, сътрудничество - не щяхте, сега ще духате. Колективни идиоти. Краварите успяха да съсипят още една цветуща, макар и олигархична страна и с поведението си да доведат до конфликт отнел живота натолкова хора. Отделно от това съсипаха и ЕС, деиндустриализираха Германия и спраха развитието на Европа за дълги години. Та, същите тези педали ще стават гаранти на сигурността на Усрайна? Майтап голем. Ще стане само това което Русия реши и подпише. На нейната дума поне може да се вярва. Другото е пушилка на Зелето и Сие за да не ги избият своите, че наближава времето когато ще се търсят истинските виновни за войната.

19.08.2023 08:10:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.