• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Министър Желязков: До 2023 ще асоциираме жп линията Пловдив – Бургас с понятието европейски железници

Министър Желязков: До 2023 ще асоциираме жп линията Пловдив – Бургас с понятието европейски железници

/КРОСС/ "Модернизацията на жп линията Пловдив – Бургас ни отправя към предизвикателствата на новия дигитален свят, там където човешките грешки ще бъдат сведени до нула и удоволствието от пътуването ще бъде основна цел, а не само скоростта на пътуването", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при откриването днес в Белозем на железопътен участък Скутаре-Оризово. Той е част от проекта „Пловдив – Бургас“.

„Сигнализацията, безпрепятственото преминаване на конфликтни кръстовища, телекомуникациите и всички елементи, които съпътстват модерните железници, са вече факт и ги наблюдаваме в действие. Жп линията Пловдив – Бургас до 2023 година трябва да е онзи път, който асоциираме с понятието европейски железници“, каза още министърът.

По думите му участъкът, който се открива днес, е изключително важен за разгръщането на може би най-важната железопътна мрежа между границата със Сърбия и Черно море. Той добави, че този ангажимент, както и развитието на връзките Карнобат – Синдел, Русе – Каспичан, Варна – Русе и т.н., са гаранция за използването на железниците като най-модерния транспорт за превоз на пътници и товари. Росен Желязков бе категоричен, че това не е само българска, а общоевропейска политика, особено в контекста на Зелената сделка и трансформацията от аналоговия към дигиталния свят.

„Създали сме необходимите предпоставки още сега да бъде модернизиран и подвижният състав. В края на тази, началото на следващата година очакваме новите локомотиви - нещо, което ще се случи за първи път от 80-те години насам. Имаме договор за модернизация на всички дизелови и електрически мотриси, за ремонт на съществуващия подвижен състав и подновяването на вагоните, така че пътуването с железници да бъде приятно, удобно и безопасно“, каза министър Желязков.

Обновявайки железниците изпълняваме основния ангажимент да модернизираме страната и тя да бъде достоен член на Европейския съюз, добави той. По думите му, тази инвестиция е изключително важна, особено когато е обвързана с всички системни капиталовложения.

Той припомни, че преди няколко дни бе подписан договор за модернизацията на жп възел Пловдив, за да може градът да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде съсредоточие на железопътния трафик. „Ще бъде облекчен не само животът на пътуващите с железниците, но ще бъде изградена и съпътстваща инфраструктура, като подходите към гарата и Бетоновия мост.

От новоизградената инфраструктура ще се възползват и жителите на градовете и по-малките населени места като Белозем. По резултатите се преценява свършената работа“, каза още Росен Желязков. 

*********

Рехабилитираният железопътен участък Скутаре-Оризово е част от проект Пловдив-Бургас-фаза 2. Той е с дължина 26 км. Стойност на договора за строителство е 69 848 308, 66 лева без ДДС

Обхват на обекта:

o Модернизация на железен път и контактна мрежа;

o Модернизация на сигнализация и телекомуникации в участъка;

o Рехабилитация на технически сгради и приемни здания в гари Маноле, Белозем и сп. Опълченец;

o Рехабилитация на всички изкуствени съоръжения от долното строене (големи и малки мостови съоръжения, водостоци, отводнителни канавки и др.);

o Изграждане на нови и рехабилитация на съществуващи дренажни системи.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.