• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Хампарцумян: Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре ще поскъпнат и ипотечните кредити

Хампарцумян: Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре ще поскъпнат и ипотечните кредити

/КРОСС/ Ако основната лихва в Еврозоната тръгне нагоре, донякъде провокирана от по-висока инфлация, може да очакваме да поскъпнат и ипотечните кредити. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян в студиото на „Здравей, България”. Нито едното, нито другото обаче ще бъде рязко. Важно е не колко е лихвата, а дали е поносим разходът по обслужване на кредита за този, който го е взел, добави той.

И в момента кредити се дават по-трудно спрямо кризата от 2006-2007 г. Тогава мисля, че всички си научиха уроците. Сега това се случа по-консервативно, но пък има фактори, които пораждат търсене на нови жилища, каза още Хампарцумян.

Запитан дали си струва в момента да се инвестира в имот, той коментира, че отговорът не е еднозначен. Ако някой е иска да си купи жилище за собствените нужди и може да си го позволи е едно. Ако се взима жилище за спекулация, т.е. купуваме 5-10 апартамента, даваме ги под наем или ги препродаваме, то той поема риск, че пазарът може да тръгне надолу или наемите да не вдигнат колкото очакваме.

Ако сте взели жилище за собствена нужда дори и да ви се струва, че нещо в годините се променя, то вие го понасяте, защото така или иначе ще плащате 30 години, коментира финансистът.

Несъмнено покупката на жилище е добър вариант, ако ще се живее в него и ако то отговаря на нуждите на купувача. Ако се взима спекулативно, за да бори инфлацията – тогава това може да стане, но може и да не стане. Има рискове, обобщи той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.