• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пътен експерт: Няма техническа и човешка грешка в тунел „Железница“

Пътен експерт: Няма техническа и човешка грешка в тунел „Железница“

/КРОСС/ До края на тази седмица трябва да е готов докладът на експертната комисия, назначена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за обследване на участъка от строящия се тунел „Железница", в който се срути скална маса и рани работници.

За такова съоръжение се прави подробен геоложки доклад. За съжаление обаче този подробен доклад не дава 100-процентова картина на геологията по трасето, поясни пред „Хоризонт" пътният експерт инж. Владимир Жиянски. Практически е невъзможно да се направи пробив по повърхността на тунела по продължение на целия тунел, допълни той. „Правят се сондажи, които са нагъсто разположени, които дават общата картина, подробна картина по отношение на геологията."

Според Жиянски никой не може да предвиди кога при даден пробив ще се попадне не на монолитен скален масив, а на несвързани скални късове, съпроводени с други почвени примеси, глина, подземни води и отвори. Вследствие на тази нарушена геология са създава пропадането на скални маси. „При тези несвързани почви, дори при укрепване, каквото е предвидено в работния проект, няма гаранция, че тези почви, тези скални масиви няма да паднат."

За човешка грешка просто е невъзможно да се говори, в забоя влизат високо квалифицирани специалисти и инструктирани работници, категоричен е пътният експерт. Жиянски смята, че е „абсурдно да се говори за техническа, човешка грешка."

„Това е една битка с природата, в която трябва да си дадем сметка, че неизвестните са доста големи, както се е и случило", допълни Владимир Жиянски и прогнозира, че докладът ще докаже тази теза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.