• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Главен комисар Антон Златанов: Натискът по границата в момента е около три пъти по-нисък от 2023 г

Главен комисар Антон Златанов: Натискът по границата в момента е около три пъти по-нисък от 2023 г

/КРОСС/ Натискът по границата в момента е около три пъти по-нисък от 2023 г. Ако миналата година за месец и половина сме имали 8000 спрени опита на границата, сега имаме само 3500. Това каза директорът на ГД „Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той припомни, че миналото лято е било изключително тежко за граничните власти. Тогава на денонощие е имало по 1500 нелегални опита за влизане на наша територия.

„Предприехме огромен комплекс от мерки - и организационни, и в оперативната ни работа, в охранителната, във взаимодействието с турските власти, и в следствие на това есента и зимата пък са най-леките от 10 години назад. Работата с турските ни колеги е отлична, постигнали сме много добро взаимодействие. Провеждаме аналогични операции от двете страни на границата, ползваме се с взаимно доверие, обменяме си постоянно операция. На високо ниво се срещаме всеки месец, на средните и ниски нива - почти всяка седмица, и това даде своя ефект", обясни главен комисар Златанов.

Следи се и ситуацията на изходите към Сърбия и към Румъния. Мерките са затегнати на българо-сръбската граница. „Стана трудно за излизане на мигрантите. Трафикантите, които са взели пари, не могат да си свършат работата докрай, тъй като ги хващаме. Започнаха да излизат към румънската и се увеличи натискът. Веднага се концентрирахме натам, установихме групата, локализирахме я, оставихме я да подейства, за да съберем необходимите доказателства. Заловихме я, всички са с постоянни мерки за задържане и автоматично спря този изход за Румъния", обясни главен комисар Златанов.

Цената на трафикантите започва да се повишава заради засиления контрол.

Само за последните 6 месеца са издадени над 700 заповеди за забрана за влизане на лица на територията на страната ни. „Това са хора, които са превозвали мигранти, хванати са, образувано им е досъдебно производство, след което са изведени извън страната. Съответно трафикантите започват да изпитват недостиг на шофьори и превозвачи", допълни главен комисар Златанов.

ГД „Гранична полиция" работи съвместно с ФРОНТЕКС на КПП-тата и на зелена граница. „Има условия да повишим три пъти капацитета ни на зелена граница с Република Турция. В абсолютни цифри - от 55 служители на ФРОНТЕКС те ще бъдат 165 със съответната техника от май. Общият брой на служители на ФРОНТЕКС на всички граници също ще бъде увеличен почти тройно - ще имаме над 360 души, които идват на ротационен принцип. Заедно с нас са и колегите от „Българска армия", които работят в смесени патрули с нас. Изключително много ни помагат и с техниката си. Там има командировани служители и от „Национална полиция", и от „Жандармерията", посочи той.

Антон Златанов допълни, че с пролетта и лятото натискът ще се засили, но българските власти са готови да реагират, увери той.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.