• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Ген. Златко Златев: Нямах колебание да пътувам до Израел

Ген. Златко Златев: Нямах колебание да пътувам до Израел

/КРОСС/ Нямах колебание да пътувам до Израел. Това каза снощи в предаването „на Фокус с Лора Крумов" ген. майор Златко Златев, който е и генерален директор на Държавния авиационен оператор. Той беше пилотът, който прибра първите българи от Израел.

Организацията при първия полет е била сложна и е отнела около 6 часа, разказа той. „Не сме авиокомпания, която има блоково разрешение за влизане в Израел. Подготовката започна с обаждане от страна на министър Гвоздейков, започнахме организация. Проблем беше наземният оператор, тъй като при нас той не работи през нощта. Искам специално да благодаря на Георги Пеев - ръководител въздушно движение, който непрекъснато поддържаше връзка с оперативния център", каза Златев.

„Министър Гвоздейков поддържаше постоянна връзка с посолството и с външно министерство, тъй като на летището имаше над 60 граждани, които чакаха, за да бъдат евакуирани. Имаше граждани, които бяха в страната и трябваше да бъдат докарани на летището", каза още Златко Златев.

На летището в Тел Авив не е имало проблеми, но са чували гърмежи, а в далечината са се виждали ракети. С последния полет са се прибрали 94 човека. „Той протече нормално, беше пълен. Имахме възможност за четвърти полет, но се оказа, че няма достатъчно пътници, в момента сме в готовност", добави той.

„Българите, които се прибраха, бяха много щастливи, благодарни на страната. България беше една от първите държави, която реагира и изпрати полет", каза още Златев.

Златко Златев допълни, че са имали възможност да летят до Москва, когато е започнала агресията срещу Украйна. „Българското посолството трябваше да бъде изведено от града и имахме специално разрешение за това. Екипът ни успя да прибере българските моряци от кораба „Царевна" , който беше пленен в Мариупол, трябваше да ги вземем от Сочи. Там операцията беше по-специална, заедно с разузнаването", разказа още пилотът.

Той сподели, че в трудни ситуации време за емоции няма. Готвят се за съответния полет и чакат дипломатическите разрешение. „Екипажът е подготвен, всички са изключителни професионалисти", подчерта Златев.

Държавата не трябва да остава без вертолет за специално предназначение. „В отряда имаме два вертолета Ми-8. Единият е на ремонт в Чехия, вече 10 месеца. Това е, защото е трудно снабдяването с резервни части. В момента нямаме изправен вертолет. Трябва да се мине на нов тип западна авиационна техника. Обслужването може да е по-скъпо, но е по-сигурно. Моето предложение е да се закупят два вертолета, единият да бъде оборудван като ВИП вариант, а другия да има опция и за спасяване при необходимост", каза още Златко Златев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.